Sote tuo AMK-opiskelijat YTHS:n terveyspalvelujen piiriin: "Paras mahdollinen joululahja"

Sote

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry riemuitsee hallituksen linjauksesta laajentaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelut myös ammattikorkeakouluopiskelijoille.

– Vihdoinkin nämä hyväksi havaitut palvelut saadaan kaikille korkeakouluopiskelijoille. Tämä on meille paras mahdollinen joululahja, SAMOKin varapuheenjohtaja, opiskeluterveydenhuoltovaikuttamisesta vastannut Sonja Raitamäki sanoo.

Aiemmin YTHS:n terveyspalveluista ovat päässeet nauttimaan vain yliopisto-opiskelijat, ja AMK-opiskelijat ovat olleet kunnan järjestämän opiskeluterveydenhuollon piirissä.

Hallituksen tuoreet sote-linjaukset muuttavat vihdoin tilanteen.

– Tämän puolesta on tehty työtä jo kauan. Mahtavaa, Keskustaopiskelijoiden johtoon ensi vuonna astuva Arttu Karila hehkuttaa Twitterissä.

SAMOKin mukaan ammattikorkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto on jo pitkään ollut pirstaloitunutta, aliresursoitua ja tehotonta, mikä näkyy yliopisto-opiskelijoita heikompina tuloksina Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksessa.

– Muutaman vuoden takaisen YTHS:n AMK-kokeilun loppuraportissa todettiin, että YTHS soveltuu mainiosti myös ammattikorkeakouluopiskelijoille, Raitamäki toteaa.

SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä muistuttaa, että kattava opiskeluterveydenhuolto tukee opiskelua ja antaa valmistuneelle hyvät edellytykset työelämään.

– Linjaus on merkittävä saavutus koko ammattikorkeakouluopiskelijaliikkeelle.

Opiskelijaterveydenhuolto jää valinnanvapauden ulkopuolelle sote-uudistuksessa.

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry on tyytyväinen siihen, että YTHS vastaa tulevaisuudessa selkeästi korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestämisestä lainsäädännön turvin.

– YTHS:n toiminnan turvaaminen varmistaa korkeakouluopiskelijoiden laadukkaan opiskeluterveydenhuollon. Olemme lisäksi iloisia, että korkeakouluopiskelijoiden keskinäinen yhdenvertaisuus terveyspalvelujen osalta toteutuu. Tämä päätös tulee merkittävästi parantamaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveyspalveluita tulevaisuudessa, SYL:n puheenjohtaja Heikki Koponen sanoo.