Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Nato

Naton pääsihteeri ylisti Trumpia maasta taivaaseen huippukokouksen alla

24.6.2025 17:46
Lue lisää 
Ukrainan sota
Butsha ja muut venäläismiehittäjiltä Ukrainan hallintaan palanneet alueet ovat nyt rikospaikkoja, joiden luotettava tutkinta on vaikeaa sodan vielä jatkuessa. (Kuva: AFP / Lehtikuva)

Sotarikostutkija: Selvitys on taistelua aikaa ja olosuhteita vastaan – Ukrainan mukaan Butshaakin pahempi verilöyly on tehty Borodjankassa

STT - Lassi Lapintie 10.4.2022 8:55, muokattu 10.4.2022 14:22
a– a+
Ukrainan sota

Butsha ja muut venäläismiehittäjiltä Ukrainan hallintaan palanneet alueet ovat nyt rikospaikkoja, joiden luotettava tutkinta on vaikeaa sodan vielä jatkuessa.

Epäiltyjen sotarikosten selvitys on kilpailua aikaa vastaan, sillä mitä pidempään tapahtumien selvitykseen menee, sitä enemmän todistusaineistoa ehtii tuhoutua.

Näin kertoo STT:lle Suomen kokeneimpiin sotarikosten tutkijoihin kuuluva oikeushammaslääkäri Helena Ranta, joka on monessa liemessä keitetty kenttätyön tekijä.

Ranta on uransa varrella työskennellyt muun muassa Jugoslaviassa, Tshetsheniassa ja Libyassa sekä ollut Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa todistajana ja syyttäjän avustajana.

Jos kansainväliset tutkijat olisivat heti päässeet paikalle Butshan joukkosurman tapahtumapaikalle, olisi Rannan mukaan ensimmäisenä tavoitteena ollut joukkohaudan dokumentointi ja alueen rajaaminen siten, etteivät ulkopuoliset pääse poistamaan paikalta mitään tai tuomaan sinne mitään paikalle kuulumatonta. Tämän jälkeen vainajat olisi nostettu haudasta yksitellen.

–  Vainajia on niin paljon, että kaikkien perusteellinen tutkinta veisi hirveästi aikaa. Usein tällaisessa tilanteessa tutkitaan yksi viidestä tai kymmenestä ruumiista, Ranta kertoo.

Toistaiseksi vainajia ovat tutkineet vain ukrainalaisviranomaiset, eikä Ukraina ole vielä pyytänyt kansainvälistä apua epäiltyjen sotarikosten selvitykseen. Ranta uskoo kuitenkin apua pyydettävän EU-maista, sillä Butshan joukkosurma on todennäköisesti vain yksi monista venäläisten miehittämillä alueilla.

–  Ukrainassa on toki asiantuntemusta, mutta nämä määrät alkavat olla isoja, eikä tämä jää varmaan ainoaksi paikaksi, varmasti näitä tulee lisää. Voisin kuvitella, että Ukraina kääntyy kansainvälisen yhteisön avun puoleen ja EU-maista tulee monitieteellinen tutkijaryhmä. Päävastuu tutkimuksista on tietysti suvereenin valtion omilla viranomaisilla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan läheinen Borodjankan taajama olisi vielä ”paljon pahempi” kuin Butsha, kertoi Guardian perjantaina. Butshassa venäläisjoukkojen arvioidaan surmanneen yli 300 ihmistä.

Epäiltyjen sotarikosten ja joukkosurmien uhreja tutkittaessa pyritään todentamaan muun muassa se, onko uhrit otettu kiinni ja surmattu samaan aikaan. Tutkijat tarkastelevat myös vaatteiden luodinreikiä ja veritahroja selvittääkseen, ovatko uhrit samoissa vaatteissa kuin kuollessaan.

Surmanluoti on voinut jäädä myös vainajan vartaloon, jolloin tutkijat voivat selvittää aseen kaliiperin ja ammuksen kemiallisen koostumuksen, joka antaa vihjeitä valmistuspaikasta.

Vielä paremmin tutkijat pääsevät ammusten valmistajan jäljille, jos rikospaikalta löytyy hylsyjä, jotka voidaan yhdistää ruumiista löytyneisiin luoteihin.

–  Kun aseella ammutaan, se jättää luotiin tietyn rihlajäljen, joka on aseen eräänlainen sormenjälki. Niitä voidaan verrata keskenään ja todeta, onko vainajat ammuttu samalla aseella. Nämä ovat palapelin palasia, joita sovitetaan yhteen ja katsotaan, mikä sopii yhteen. Kaikki tämä dokumentoidaan kunnolla, Ranta kertoo.

Rannan omaa erikoisalaa ovat hampaat, joista voidaan päätellä muun muassa uhrin ikä ja henkilöllisyys, jos maan terveydenhuoltojärjestelmässä on pidetty rekisteriä hampaista.

Mahdollisten oikeudenkäyntien kannalta ratkaisevan tärkeää on dokumentoida huolella, keillä kaikilla on ollut mahdollisuus koskea vainajiin ja ketkä ovat päässeet käsiksi todistusaineistoon.

Näin rikospaikalta rakennetaan vuosien päästä oikeussaliin ulottuva todisteiden aukoton ketju (chain of custody) ja varmistetaan, ettei kukaan ole päässyt peukaloimaan todisteita.

Usein vainajien kohtelu tutkimuskohteina asettaa tutkijat konfliktiin kuolleiden omaisten kanssa, kertoo Ranta.

–  Heillä on tietysti halu haudata läheisensä mahdollisimman pian. Tutkimuksen kannalta taas on tärkeätä, että kaikki mahdollinen todistusaineisto vainajista kerättäisiin mahdollisimman pian. Tämä on ristiriita, joka pitää aina tavalla tai toisella ratkaista.

Rikospaikan tutkinta on taistelua aikaa vastaan. Mitä enemmän aikaa tapahtuneesta on kulunut, sitä vaikeampi on todistaa esimerkiksi kuolinhetki tarkasti.

Säiden lämmetessä vainajien pehmytkudokset alkavat mädäntyä nopeasti, ja dna-näytteen ottaminen vaikeutuu huomattavasti, jos ruumis on ollut taivasalla pidemmän aikaa.

–  Dna on herkkä lämpötilan vaihteluille. Tehokas tapa tuhota dna:ta on se, että päivälämpötilat menevät vaikka kahteenkymmeneen ja yöllä menee pakkasen puolelle. Dna:n eristäminen pehmytkudoksista on joskus vaikeata kohtuullisen tuoreistakin vainajista juuri sen takia, että vuorokauden sisällä lämpötilan vaihtelut ovat niin korkeita.

Yksi vaihtoehto todisteiden säilyttämiselle on vainajien jäädyttäminen, Ranta kertoo. Dna-näytteiden ottamisen jälkeen kuolleet voidaan kuitenkin yleensä luovuttaa omaisten haudattavaksi.

Kiire koskee myös silminnäkijöiden haastattelemista. Eloonjääneiden kertomukset pitää saada dokumentoitua mahdollisimman nopeasti, vaikka kovia kokeneiden paikallisten kuulusteleminen ei olekaan välttämättä miellyttävää kenellekään.

–  Se on tuskallista tietty, mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän muistikuviin tulee sellaista, mitä ihminen uskoo nähneensä, mutta ei olekaan itse kokenut. Tässäkin on tärkeää taistella aikaa vastaan ja mahdollisimman nopeasti haastatella henkilöitä, mikäli heidän tilansa on sellainen, että voivat puhua, Ranta kertoo.

Konfliktialueiden epäiltyjen sotarikosten tutkinta on valtavan paljon monimutkaisempaa kuin tyypillisen väkivaltarikoksen tutkinta Suomessa, jossa poliisi hoitaa välittömästi ja ammattimaisesti varsinaisen rikospaikkatutkinnan, kertoo Ranta. Konfliktialueella tutkijat eivät itsekään ole turvassa.

–  En tiedä, kuinka monta kertaa tarkka-ampuja on ottanut meikäläisen tähtäimeen, enkä voisi kuvitella, että Suomessa tulisin tutkinnan aikana tullut pidätetyksi, mutta konfliktialueella olen tullut pidätetyksi.

Konfliktialueella maasto tai jopa vainajat voivat myös olla miinoitettuja, joten tutkijoilla täytyy olla kenttätöissä tukenaan räjähdeasiantuntijoita.

–  Hyvin tarkkaan pitää katsoa, mihin astuu.

Rannan mukaan nähtävillä on jo merkkejä siitä, että Butshan tapahtumia tutkitaan joukkotuhontana, joka on oikeustieteen termi kansanmurhalle.

Rikosnimikkeet kuitenkin vahvistuvat vasta kun syytteitä nostetaan. Toistaiseksi on vielä avoin kysymys, millaisen polun Ukrainan tapahtumat voisivat kulkea oikeussaliin.

YK:n turvallisuusneuvoston kautta erityistuomioistuinta ei saada perustetuksi Venäjän veto-oikeuden vuoksi. Haagissa toimiva Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) ei sekään ole mutkaton, sillä sen pohjalla olevaa Rooman peruskirjaa eivät ole ratifioineet sen enempää Ukraina kuin Venäjäkään.

Ranta katsoo, että Ukrainan tapahtumat voivat päätyä oikeussaliin joko yksittäisissä valtioissa nostetuissa oikeusjutuissa tai siinä tapauksessa, että tarpeeksi moni maa asettuu kokonaan uuden erityistuomioistuimen perustamisen kannalle.

Näin tehtiin natsirikollisten kohdalla toisen maailmansodan voittajavaltioiden perustamassa Nürnbergin tuomioistuimessa. Samanlaista menettelyä on ehdottanut myös Ukrainan sodan kohdalla kansainvälisen oikeuden asiantuntija, juristi ja professori Philippe Sands.

Hänen mukaansa hitaasti ja vaikeasti todistettavien sotarikosten tutkinnan ohella Venäjän presidentti Vladimir Putinia ja tämän hallinnon jäseniä vastaan pitäisi nostaa oikeusjuttu hyökkäyssodan käymisestä, josta myös natsijohtajat tuomittiin Nürnbergissä.

–  Rikosta ollaan tekemässä silmiemme edessä. Se voidaan tutkia ja siitä voidaan nostaa syyte ilman suurempia vaikeuksia, jos poliittista tahtoa vain löytyy, Sands kirjoitti maaliskuussa.

Lue myös

Ukrainan varapääministeri: Yhdeksästä humanitaarisesta käytävästä sovittu tänään

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoo, että Ukraina on hyväksynyt yhdeksän humanitaarisen käytävän käyttämisestä...
10.4.2022 11:41

Punaisen Ristin edustaja: Järjestö yrittänyt päästä viidesti tällä viikolla Mariupoliin siinä onnistumatta – keräsi paluumatkalla pakolaisia tien varrelta

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) edustaja Pascal Hundt on kertonut Sky Newsille, että...
10.4.2022 13:41

Aihetunnisteet

ranta sotarikostutkija Ukraina Ulkomaat

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Itsenäinen ydinase? – Saksassa historialliset gallupluvut
Uutiset | 23.6.2025 21:48
Iran ampui ohjuksia Israeliin – Israel vastasi heti
Uutiset | 23.6.2025 11:55
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Seuraavassa tukipaketissa Ukrainalle kotimaan teollisuuden puolustustarvikkeita
Uutiset | 23.6.2025 17:27
Raportti: Aasia käristyy
Uutiset | 23.6.2025 9:50
WHO nosti Suomen esiin varoittavana esimerkkinä
Uutiset | 24.6.2025 10:43
Qatar tyrmistyi Iranin tempauksesta
Uutiset | 24.6.2025 14:24
Israel aikoo rankaista Irania tulitauon rikkomisesta
Uutiset | 24.6.2025 11:14
Esko Aho pitää yhtä historian vaihetta huonosti kirjoitettuna – ”Uskallan väittää, että…”
Uutiset | 22.6.2025 14:00
Israel iski vankilaan Teheranissa
Uutiset | 23.6.2025 13:53
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Puutarhakauppa käy nyt kuumana – nämä kasvit viedään käsistä
Uutiset | 17.6.2025 21:19
Raportti paljastaa: Tämän maan ydinasearsenaali kasvaa huimaa vauhtia
Uutiset | 17.6.2025 21:45
Tarkka-ampuja Vasyl osuu kohteeseen 2290 metrin päästä – eliittisotilas on taistellut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien
Uutiset | 18.6.2025 10:00
Sotilaan aviorikos kuohuttaa: Ankara kohtalo
Uutiset | 16.6.2025 21:46
Moni puhdistaa grillin väärin – asiantuntija: Ennemmin poltetaan pois
Uutiset | 15.6.2025 20:30
Vältä mokat terassin kanssa – ”Pahin virhe”
Uutiset | 16.6.2025 22:01
Israel tulistui: Tämä on Iranin johtajan loppu
Uutiset | 19.6.2025 13:48
Alkoholi on Euroopassa kalliimpaa vain kahdessa maassa kuin Suomessa
Uutiset | 19.6.2025 14:25
Tarinat | Neuvostoliitto pommitti, mutta juhannusperinteistä ei tingitty – Katso kuvat!
Tarinat | 20.6.2025 10:00
Moni uskoo tämän olevan taloyhtiöissä kiellettyä – Kiinteistöliitto: ”Kuuluu normaaliin elämään”
Uutiset | 30.5.2025 21:45
Kiinasta Ukraina-jyrähdys: ”Bensaa liekkeihin”
Uutiset | 4.6.2025 21:02
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Tiedustelupomo synkkänä Venäjän aikeista: ”Olemme erittäin varmoja”
Uutiset | 12.6.2025 21:50
“Se oli kyllä hirvittävä vehje”– Finnair vältti neuvostokoneiden hankinnat, vaikka paine YYA-Suomessa oli kova 
Uutiset | 29.5.2025 21:00
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Uhkaus: Käännymme kiinalaisten puoleen
Uutiset | 27.5.2025 21:23
Ex-komentajalta tyly viesti ukrainalaisille: Unohtakaa
Uutiset | 24.5.2025 21:12
Ruokavirastosta tärkeä ohje kotipuutarhureille – Tiesitkö tämän omena- ja päärynäpuista?
Uutiset | 3.6.2025 21:13
Moni puhdistaa grillin väärin – asiantuntija: Ennemmin poltetaan pois
Uutiset | 15.6.2025 20:30

Uusimmat

Kirjanpainajan parveilu jäänyt riskirajasta
Uutiset | 24.6.2025 20:12
Kaatavatko riippuvuudet Euroopan lääkehuollon? – Kaikkonen: Emme ole omavaraisia
Uutiset | 24.6.2025 18:59
Iranin puolisotilaallisten Basij-turvallisuusjoukkojen komentaja on kuollut Israelin eilisessä iskussa
Uutiset | 24.6.2025 18:33
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Euroopan puolustusteollisuuden nostaminen kuopastaan puhutti Haagissa
Uutiset | 24.6.2025 18:05
Ruotsi: Norja ja Britannia mukaan Suomeen sijoitettaviin Nato-joukkoihin
Uutiset | 24.6.2025 17:57
Naton pääsihteeri ylisti Trumpia maasta taivaaseen huippukokouksen alla
Uutiset | 24.6.2025 17:46
Häkkänen ei vahvista mediatietoja Suomeen tulevista ruotsalais- ja norjalaisjoukoista
Uutiset | 24.6.2025 17:40
Neljä uutta lakonuhkaa lentopalveluihin: 16., 18., 21. ja 23. heinäkuuta
Uutiset | 24.6.2025 17:33
Ainakin osa 1,5 prosentista saadaan kuitattua ilman lisärahoitusta
Uutiset | 24.6.2025 17:27
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Homovastaiset puheet ajoivat pois, mutta Aleksi Koivisto palasi kirkkoon – nyt hän kertoo, miksi
Uutiset | 21.6.2025 15:00
Toimittajalta | Rahaa on – olisiko aika palauttaa Kauhavan lentosotakoulu ja Pohjois-Karjalan prikaati?
Uutiset | 21.6.2025 8:00
”Yhden karhun saatan kaataa” – Näin kansanedustajat viettävät juhannusta
Uutiset | 19.6.2025 18:23

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kirjanpainajan parveilu jäänyt riskirajasta
Uutiset | 24.6.2025 20:12
Kaatavatko riippuvuudet Euroopan lääkehuollon? – Kaikkonen: Emme ole omavaraisia
Uutiset | 24.6.2025 18:59
Iranin puolisotilaallisten Basij-turvallisuusjoukkojen komentaja on kuollut Israelin eilisessä iskussa
Uutiset | 24.6.2025 18:33
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Puutarhakauppa käy nyt kuumana – nämä kasvit viedään käsistä
Uutiset | 17.6.2025 21:19
Raportti paljastaa: Tämän maan ydinasearsenaali kasvaa huimaa vauhtia
Uutiset | 17.6.2025 21:45

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Suomi pyyhkii kansainvälisellä oikeudella pöytää
Mielipide | 24.6.2025 9:42
Lukijalta: Apua Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen talouteen ja asukkaiden toimintakykyyn
Mielipide | 23.6.2025 14:52
Lukijalta: Yhteisvelkaa ja velkajarrua – tulossa talousvaalit 
Mielipide | 23.6.2025 14:51
Lukijalta: Ihmisen, rahan vai valtion valtaa?
Mielipide | 19.6.2025 13:09
Lukijalta: Ihmisen, rahan vai valtion valtaa?
Mielipide | 19.6.2025 13:09
Lukijalta: Ikä on turvallisuusriski
Mielipide | 18.6.2025 9:46
Lukijalta: Onko saamelaisen alkuperäiskansanosan kohtalo hallitusyhteistyön hintana?
Mielipide | 17.6.2025 15:10
Lukijalta: Yhteisvelkaa ja velkajarrua – tulossa talousvaalit 
Mielipide | 23.6.2025 14:51

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Keskustayrittäjät: Työttömyyteen helpotusta parantamalla yrittämisen edellytyksiä
Uutiset | 24.6.2025 18:29
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Päivi Mononen-Mikkilä jatkaa keskustanaisten johdossa
Uutiset | 16.6.2025 14:07
Päivi Mononen-Mikkilä jatkaa keskustanaisten johdossa
Uutiset | 16.6.2025 14:07
Keskustanaiset esittää vaaleihin rahallista kampanjakattoa
Uutiset | 16.6.2025 14:22
Kristiina Ruuskanen Vesaisten johtoon
Uutiset | 16.6.2025 10:04
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste