Sipilä sote-raportin kritiikistä: "Nämä ovat höpöpuheita, maakuntapohjaisuus sovittiin jo hallitusneuvotteluissa"
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kutsuu höpöpuheiksi keskiviikkona julkistetun sote-raportin kritiikkiä siitä, että keskustan ja kokoomuksen ”lehmänkaupat” kaatoivat koko uudistuksen.
Itse raporttia Brysseliin EU-johtajien kokoukseen keskiviikkona kiiruhtanut Sipilä ei ollut nähnyt.
– Ei me olla tehty mitään lehmänkauppoja. Hallitusneuvotteluissa, itse asiassa ennen hallitusneuvotteluita, sovittiin jo tämä maakuntapohjaisuus. Siltä osin ei ole mitään lehmänkauppoja. Valinnanvapaus on myöskin hallitusohjelmassa mainittu, mutta ei tarkasti sovittuna, miten se tehdään. Nämä ovat höpöpuheita, Sipilä kommentoi pikaisesti eduskunnassa.
Valtioneuvoston kanslia julkisti raportin sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat oli uutisoinut raporttiluonnoksen johtopäätöksistä.
Lehden mukaan alun perin raportin julkistaminen oli aiottu lykätä vaalien jälkeen.
Raporttiin haastateltujen virkamiesten mukaan lainvalmistelua vaikeutti poliittisen ohjauksen ulottaminen lainsäädännön yksityiskohtiin.
Heidän mukaansa koko uudistuksen vaikeuskerrointa lisäsi maakunta- ja sote-uudistuksen ja valinnanvapaussääntelyn nivominen toisiinsa marraskuussa 2015.
– Tästä seurasi lainvalmisteluun tuntuvia aikatauluongelmia ja paineita, raportissa sanotaan.
Sipilän hallituksen alkutaipaleella valtiovarainministerinä oli kokoomuksen Alexander Stubb, joka ei sotesta ole sittemmin enää juuri puhunut.
Hänen seuraajansa Petteri Orpo (kok.) sanoo ”lehmänkaupoista” kysyttäessä, että alkusysäys annettiin jo hallitusneuvotteluissa.
– Sen voi tietenkin viedä jo sinne, että hallitusneuvotteluissa ylipäätään velvoitettiin rakentamaan sote maakuntapohjalle. Jo siinä vaiheessa ryhdyttiin rakentamaan hallintoa eikä sotea, mutta sitten, kun siihen tuli voimakkaasti mukaan vielä tämä yksilön oikeus valita, niin kokonaisuudesta tuli valtava, Orpo sanoi.
Hän kertoo ison sote-opetuksen olleen se, että hallitus lyö kiinni poliittiset maalit, mutta valmistelussa kannattaa luottaa virkamiehiin.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikkoa (kesk.) virkamiesten huoli poliittisen ohjauksen ja yksityiskohtaisen virkavalmistelun sekoittumisesta ei yllättänyt.
– Poliittiseen hallitukseen kuuluu mahdollisuus ideologioihinkin pohjautuvien näkemysten esittämiseen ja niihin perustuviin poliittisiin kantoihin ja lainsäädännön tavoitteisiin, mutta minun täytyy myöntää, että tunnistin joitain sellaisia huomioita virkamiehiltä, jotka myös itseäni tässä prosessissa häiritsivät, Saarikko kertoi vaalikauden päättäjäisissä eduskunnassa.
Raportissa arvioidaan, että osa poliittisista käänteistä on perustunut vahvaan ulkopuoliseen vaikuttamiseen.
Se ei sinänsä ole raportin mukaan epätavallista, mutta soten yhteydessä ongelmallista on ollut, että poliittisen linjauksen pohjana ei ole ollut eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutusta koskevaa taustatyötä.
Tämä on paitsi ohjannut virkamiesten lainvalmistelua, myös näkynyt sisällön ja laadun ongelmina, raportissa sanotaan.
– Pitkin matkaahan on eri puolilta vihjailtu siitä, millainen rooli yksityisellä terveydenhuollolla tässä oli. Olen tiedostanut sen ja käynyt virkamiesten kanssa paljon, paljon keskusteluja matkan varrella näistä kokemuksista, Saarikko sanoo.