Seppo Kääriäinen kehottaa hallitusta jatkamaan kunnialla kauden loppuun asti – "Ulkoiset ja sisäiset syyt jatkamiselle ovat sen verran vakavia, että taktiset seikat joutavat sivuun", keskustakonkari kirjoittaa MT:ssa

Jo pitemmän aikaa on puhistu kulisseissa hallituksen kaatamisesta ja ennenaikaisista eduskuntavaaleista, Kääriäinen toteaa
Politiikka

Keskustan veteraanivaikuttaja, ministeri Seppo Kääriäinen katsoo, että nykyisen hallituksen tulisi jatkaa vaalikauden loppuun asti.

Hän kirjoittaa Maaseudun Tulevaisuudessa, että hallitustaivallusta kannattaa pohtia positiivisen yllätyksen näkökulmasta.

– Kun poliittisissa piireissä, mediassa ja kansankin keskuudessa ootastellaan hallituksen kaatamista, yllätys olisi se, että hallitus kokoaisikin rivinsä ja hoitaisi hommansa kunnialla loppuun asti.

Kääriäisen mukaan hallituksen kaataminen kasvattaisi oppositiota. Hän kannustaa hallitusta pysymään pystyssä, vaikka olikin keväällä 2019 sitä mieltä, että keskustan ei pidä osallistua hallitukseen historiallisen vaalitappionsa vuoksi.

– Nyt – nykyisissä oloissa – pidän enemmistöhallituksen jatkamista vaalikauden loppuun asti vastuullisuutena. Ulkoiset ja sisäiset syyt jatkamiselle ovat sen verran vakavia, että taktiset seikat joutavat sivuun.

Keskustan eduskuntaryhmästä kuuluu kriittisiä ääniä hallitusyhteistyötä kohtaan, Kääriäinen toteaa.

Keskustan suosiokin on mielipidemittauksissa pysytellyt 1–2 prosenttiyksikköä vuoden 2019 eduskuntavaalien murskalukujen alapuolella.

– Kannatuksen vähittäinen hiipuminen mielipidemittauksissa on pääsyy keskustan kipuiluun. Jo pitemmän aikaa on puhistu kulisseissa hallituksen kaatamisesta ja ennenaikaisista eduskuntavaaleista.

Kääriäinen myöntää, että Marinin hallituksen sisäinen toimintakyky on julkisuuteen tihkuneiden tietojen valossa heikonlainen.

Pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyö on keskustakonkarin mukaan avainasemassa, ja nyt kerrotaan, että paremminkin voisi mennä.

Kääriäinen kuitenkin katsoo, että riidat ovat hallituksessa sovittavissa, jos on tahtoa. Hänen mukaansa hallituksella on muitakin ansioita kuin koronaa vastaan kamppailu.

Viimeisin hallituksen saavutus on yksimielinen päätös F-35 -hankinnasta, Kääriäinen kirjoittaa.

– Muistettava on sote-ratkaisu, oppivelvollisuusiän pidentäminen ja hoitajamitoitus. Suomen talous on elpynyt koronaiskuista nopeasti. Hallituksen hätäapu koronasta kärsineille yrityksille selittää osaltaan elpymistä. Työllisyys on noussut ja työttömyys sulanut. Nämä saavutukset on paikallaan todeta riippumatta siitä, pitääkö hallituksen väreistä vai ei.

Kääriäinen myös huomauttaa, että Euroopassa heiluu sodan uhka ja keväälle kasautuu nippu vaikeita sisäisiä kysymyksiä: työllisyysratkaisu, kehyspäätös ja mahdollinen ilmastolinjaus.

– Jos päädytään ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin, se olisi ensimmäinen kerta sitten vuoden 1975, Kääriäinen muistuttaa.