Sallan ja Raja-Joosepin rajaliikennettä rajoitetaan puoleksi vuodeksi

Presidentti Niinistö tyytyväinen rajasopuun
Venäjä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja sisäministeriö kertoivat keskiviikkona yksityiskohtia sopimuksesta, jonka on määrä säädellä rajaliikennettä Suomen ja Venäjän välillä Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla.

Sopimuksesta kerrottiin tiistaina Niinistön ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista seuranneessa tiedotustilaisuudessa. Sopimuksen idea on rajoittaa rajanylitystä väliaikaisesti kahdella Pohjois-Suomen rajanylityspaikalla.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Sallassa ja Raja-Joosepissa rajan yli pääsevät vain suomalaiset, venäläiset sekä valkovenäläiset. Valkovenäläisten oikeutta rajanylitykseen perustellaan Venäjän ja Valko-Venäjän tiiviillä liittolaissuhteilla.

Sopimus tulee voimaan noin viikon päästä, ja rajoituksen on määrä kestää 180 päivää, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Järjestelyn voimaantulo edellyttää vielä valtioneuvoston esitystä ja presidentin esittelyä.

Nergin mukaan sopimusta rajanylityspaikkojen käytäntöjen mahdollisia muutoksista on mietitty venäläisten kanssa joulukuun puolivälistä alkaen, ja nyt ehdotettua vaihtoehtoa olisi ensi kerran käsitelty jo ennen kuin pääministerit tapasivat Pietarissa tammikuun lopussa.

– Itse asiassa rajan tilanne on jo normalisoitunut, mutta tällä sopimuksella haluttiin varmistaa, että aiempi häiriötilanne ei toistuisi. Muutoin olisi se riski, että kuljettaminen ja rahastaminen sieltä Lapin kautta alkaisi uudelleen, Nerg sanoo.

Nerg ei osaa arvioida, mikä oli käännekohta neuvotteluissa, mutta sanoo, että virkamiesnäkökulmasta kaikki keskustelut on käyty  eteenpäin vievällä otteella.

Rajanylityksiä koskevan sopimuksen lisäksi Venäjä ja Suomi sopivat tiedonvaihdosta Venäjän maahanmuuttoviraston ja Suomen sisäministeriön välillä.

Nergin mukaan kyse on esimerkiksi uusia siirtolais- ja pakolaisreittejä koskevasta tiedosta. Ideana on estää laittoman maahanmuuton leviäminen, esimerkiksi eteläisemmille rajanylityspaikoille.

Myös presidentti Sauli Niinistö kommentoi sopimusta tänään tavatessaan suomalaistoimittajia Moskovassa.

– Kuten totesin, voimme olla tyytyväisiä, että Venäjä on meidän toiveitamme ottanut huomioon, Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan myös tietojen vaihdon lisääminen on entistä perustellumpaa Brysselin tiistain terrori-iskun jälkeen.