Niinistö Putin-tapaamisesta: Moskovassa kulkee väkeä solkenaan

Venäjä

Presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona Moskovassa suomalaistoimittajille yksityiskohtia tapaamisestaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Presidentit tapasivat Putinin residenssissä Novo-Ogarjovossa tiistaina.

Tärkeimmäksi anniksi Niinistö nosti Venäjän ja Suomen sovun itärajan liikenteestä. Presidentit kertoivat jo tiistaina, että kahdella Pohjois-Suomen rajanylityspaikalla rajoitetaan väliaikaisesti rajaliikennettä.

– Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkoja koskeva noottien vaihtohan on vielä liikkeellä. – – Suomessa se edellyttää vielä valtioneuvoston esitystä ja presidentin esittelyä, mutta TP-utvassa (tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokous) nämä on kyllä perusteellisesti käsitelty jo useampaankin kertaan.

Presidentit solmivat tiistaina myös toisen rajaa koskevan sopimuksen, joka lisää tietojen vaihtoa Venäjän ulkomaalaisviraston ja Suomen sisäministeriön välillä.

Niinistön mukaan tietojen vaihdon lisääminen on erityisen perusteltua Brysselin tiistain terrori-iskun jälkeen.

Niinistö kommentoi myös Putinin mahdollista vierailua Suomeen. Niinistö esitti vierailukutsun Putinille tiistaina.

Niinistön mukaan Suomi tekee itsenäisiä päätöksiä ulkopolitiikkansa suhteen, vaikka noudattaa EU:n mahdollisia linjauksia. Kutsusta on ilmeisesti keskusteltu joidenkin tahojen kanssa etukäteen.

– Tästä on ollut puhetta, ja olen minä siitä joillekin eurooppalaisillekin maininnut, Niinistö totesi.

Presidentin mukaan koko keskustelu siitä, tavataanko Putinia vai ei, kulkee kuitenkin Suomessa ”vanhoilla rattailla”. Presidentin mukaan Moskovassa ”kulkee väkeä solkenaan”.

– Putin on myös vieraillut muissa Euroopan unionin maissa jo aikaisemmin, Niinistö sanoi.

Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan tapahtumien jälkeen moni EU-johtaja on vältellyt Putinin tapaamista. Sen jälkeen Putin on vieraillut EU-maissa kokouksissa sekä erillisellä vierailulla ainakin Italiassa ja Unkarissa.

Niinistö kertoi toimittajille myös saaneensa Putinilta perusteellisen selonteon siitä, miten Venäjän presidentti näkee Syyrian tilanteen tällä hetkellä. Syyriasta käyty keskustelu oli kuitenkin luottamuksellinen.

Lisäksi Niinistö totesi kysyttäessä, että Suomen ja Yhdysvaltojen suunnittelemat sotaharjoitukset eivät nousseet keskusteluissa esiin.