Saarikko varjobudjeteista: Kokoomus tilaisi joulun alle parintuhannen virkamiehen yt-neuvottelut, perussuomalaiset rahoittavat epärealistisilla säästöillä

Varjobudjetit

Oppositiopuolueet pääsivät joulukuun alkajaisiksi esittelemään eduskunnassa, millaisen budjetin ne ensi vuodelle rakentaisivat, jos käyttäisivät asiassa tällä hetkellä valtaa.

Opposition esitykset ruotinut valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) löysi opposition paperesista kiiteltävääkin, mutta hämmästeli muun muassa kokoomuksen valtionhallintoon esittämiä toimintamenojen leikkauksia.

Saarikko huomautti, että kokoomus ehdottaa toimintamenojen palauttamista vuoden 2019 tasolle maanpuolustus, rajaturvallisuus, sisäinen turvallisuus, oikeuslaitos, tutkimus ja koulutus pois lukien.

– Mutta ehdotus tarkoittaisi laskennallisesti noin 1500-3000 henkilötyövuoden vähentämistä, kun säästö luonnollisesti kanavoituisi henkilöstökustannuksiin. Kokoomus siis tilaa valtionhallintoon parintuhannen virkamiehen yt-neuvottelut tähän joulun alle ja koronan keskelle, Saarikko äimisteli.

Perussuomalaisten varjobudjetin Saarikko arvioi tarjoavan kyllä arkisia ja ymmärrettäviä asioita.

– Mutta te rahoitatte ne hyvin epärealistisilla, lähinnä maahanmuuttoon liittyvillä menosäästöillä.

Kristillisdemokraattien Saarikko näki leikkaavan aloittavien hyvinvointialueiden rahoitusta lähes 900 miljoonalla eurolla.

– Ja kyllähän se heikentäisi suomalaisten palveluja rajusti.

Saarikon mukaan vaihtoehtobudjetit kertovat kuitenkin opposition ja hallituksen olevan monista asioista hyvin samaa mieltä. Niitä ovat hänen mukaansa koulutus, hyvinvointi, työ ja yrittäjyys.

Sen sijaan eriarvoisuuden vähentämisestä, sen paremmin alueellisesta kuin sosiaalisestakaan tasa-arvosta oppositio ei näytä Saarikon mukaan kokonaisuudessaan kantavan huolta.

– Siinä on iso ero hallituksen ja opposition välillä, valtiovarainministeri tulkitsi.

Perussuomalaisten vaihtoehdon esitellyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio vakuutti, ettöä perussuomalaiset ovat huolissaan valtion velkaantumisesta.

– Vastuuton velkaantumistahti voidaan parhaiten kääntää, kun verovaroja ei laiteta haitallisiin eikä toisarvoisiin kohteisiin entiseen tapaan, Tavio näki.

Perussuomalaiset leikkaisivat Tavion mukaan haittamaahanmuutosta, ilmastotoimista ja EU:n tulonsiirroista ja Yleisradion rahoituksesta.

–Perussuomalaiset antavat kansalaisten itse päättää, minne he työnsä tuloksen käyttävät, sen sijaan, että rahat verotuksen kautta viedään valtiolle ja sitten sosialistihallitus päättää kansalaisten puolesta, mihin heidän rahansa käytetään.

Kokoomuksen Timo Heinonen näki hallituksen nostaneen kädet ylös pienimpienkin säästöjen edessä.

Heinosen mukaan kyse ei ole priorisoinneista vaan nimenomaan priorisoinnin puutteesta.

– Jokaiseen eteen tulevaan kysymyksen vastaus on ollut lisävelka veronmaksajien piikkiin.

Heinosen mukaan syy julkisen talouden pysyvään heikentymiseen ei ole korona, vaan jo vaalikauden alussa tehdyt pysyvät menolisäykset, epäonnistunut rakennepolitiikka ja vaatimattomat työllisyystoimet.

Heinonen katsoi jo laulutaiteilija Irwin Goodmanin aikanaan ennustaneen hallituksen toimintaa viitaten Irwinin kappaleeseen Haistakaa paska koko valtiovalta.

– En ihan kaikkea tästä laulusta jaa, mutta siinä, arvoisat ministerit, Irwin oli oikeassa, kun hän lauloi: ”Ette osaa muuta kuin verottaa. Muutenkin touhu näyttää holtittomalta. Kaikki pitäisi kerralla erottaa”.

Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Päivi Räsänen selvitti puolueensa esittävän ensi vuodelle muun muassa puolen miljardin euron lisäpanosta hoitojonojen purkuun ja hoitohenkilökunnan palkkaukseen ja tasokorotusta lapsilisiin.

Räsäsen mukaan suomalaiset ovat tänä syksynä joutuneet myös maksamaan kohtuuttoman paljon liikkumisesta.

– Bensan litrahinta on noussut jo kahden euron tuntumaan, ja hallituksen pitää nyt herätä näkemään, että tämä koskettaa kaikkein eniten tavallisia työssäkäyviä kansalaisia ja vähävaraisia etenkin syrjäseudulla, Räsänen muistutti.

Saarikko ihmetteli, miksi perussuomalaiset eivät lunasta varjobudjetissa miljardiluokan lupauksiaan polttoaineveron ja sähköveron alentamisesta.

– Te lupasitte suuria alennuksia polttoaineveroihin, mutta te ette esitä sellaisia.

Saarikko sanoi myös kokoomuksen vanhana valtiovarainministeripuolueena osaavan näköjään temput kehysten kiertämiseen.

– Onko se kannanotto myös siihen, mitä ajattelette kehysjärjestelmän merkityksestä eli menokatosta, jonka hallitus itselleen asettaa?

Saarikko sanoi itsekin pohtineensa opposition esillä pitämiä ansiotuloverojen kevennyksiä vuodelle -23, jolloin kasvu näyttää hyytyvän.

– Mutta se, että ne ajoitetaan nyt kasvun suurimmalle kaudelle ja vieläpä työllisyystoimien nimissä, ei kyllä ole järin tehokasta julkisten varojen käyttöä ja veronalennuksien kohdentamista, valtiovarainministeri huomautti.