Ruokavirasto: Suolan määrää elintarvikkeissa pitää edelleen vähentää

Tutkimuksissa yli yhdessä tuotteessa kymmenestä oli eri suolapitoisuus kuin pakkausmerkinnässä.
Kotimaa

Ruokaviraston mukaan Suomen markkinoilla on tarjolla yllättävän paljon voimakassuolaisia pakattuja elintarvikkeita. Ruokaviraston laboratorion tutkimista tuotteista noin joka viides oli voimakassuolainen.

Tiedot ilmenevät Ruokaviraston selvityksestä, jossa tarkastettiin yhteensä 217 pakattua ja 100 pakkaamatonta elintarviketta.

Selvityksen mukaan elintarvikkeiden ilmoitetut suolapitoisuudet eivät aina vastaa todellisuutta. Ruokaviraston laboratorion analysoimista tuotteista 12 prosentissa oli eri suolapitoisuus kuin pakkausmerkinnöissä ilmoitettu.

Valmisruokanäytteistä 14, ruokaleipänäytteistä 11 ja makkara- sekä leikkelenäytteistä 10 prosenttia eivät vastanneet pakkausmerkintöjä.

–  Ruisleivät ja makkarat olivat pääsääntöisesti normaalisuolaisia, kun taas sekaleivistä jopa puolet oli voimakassuolaisia, tutkija Janne Järvinen sanoo Ruokaviraston tiedotteessa.

Yhteensä suolan määrä analysoitiin 170 pakatusta elintarvikkeesta. Lisäksi yli 60 näytteestä analysoitiin myös muut pakkauksessa ilmoitetut ravintoarvot.

Ruokaviraston valtakunnallisen suolan ja ravintoarvon valvontahankkeen mukaan sekaleipien, leikkeleiden ja valmisruokien valmistuksessa tulisi vähentää suolan määrää vielä nykyisestäkin.

Suolan saantisuositus aikuisilla on enintään viisi grammaa vuorokaudessa. Valtaosa suomalaisista aikuisista saa ruoasta liikaa suolaa.

–  Elintarvike, joka on suolan saannin kannalta merkittävä, täytyy ilmoittaa voimakassuolaiseksi, jos suolapitoisuus ylittää lainsäädännössä asetetut raja-arvot, Ruokaviraston tiedotteessa sanotaan.

Pakkausmerkinnät eivät vastanneet tuotteen koostumusta 11 prosentissa tarkastetuista elintarvikkeista. Puutteita oli siinä, että resepti ja ainesosaluettelo eivät aina vastanneet toisiaan. Elintarvikkeen nimi oli joissain tapauksissa virheellinen tai se puuttui kokonaan.

–  Kunnissa elintarvikkeiden ravintosisältövalvonta on ollut oikeansuuntaista, mutta resepti- ja pakkausmerkintävalvontaa on tarpeellista jatkossa tehostaa, ylitarkastaja Tuulikki Lehto sanoo tiedotteessa.