Rönttönen sai uudet tekijät
Viitisen vuotta sitten Marianne Huusko opiskeli sisarensa Henriikan tapaan ammattikorkeakoulussa Helsingissä.
Muutaman onnekkaan käänteen kautta nuoret naiset palasivat takaisin kotiseudulleen Kuhmoon. Samalla sai vuonna 1968 perustettu kainuulainen Kaesan Kotileipomo uudet omistajat.
– Meillä kummallakaan ei ollut yrittäjäkokemusta, mutta koko suku on täynnä yrittäjiä. Yrityksen entinen omistaja oli mummon sisko, ja hänellä oli kova halu päästä eläkkeelle. Kun yritystä sitten tarjottiin ostettavaksi, niin kiinnostuimme, muistelee Marianne Huusko.
Hyppy tutun yrityksen vetäjiksi omalla kotipaikkakunnalla oli nuorille yrittäjille muita vaihtoehtoja helpompi ratkaisu.
– Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisi haettu työkokemusta ensin ja sitten perustettu oma uusi yritys. Täysin uutta yritystä perustettaessa laiteinvestoinnit olisivat iso kuluerä. Nyt yhtiössä oli kaikki valmiina, ja sillä oli hyvä perinteinen historia, Huusko toteaa.
Kaesan Kotileipomo tunnetaan ennen muuta rönttösistään, jotka ovat nimisuojattuja kainuulaisia marjapiirakoita. Pelkästään perinteiden varaan ei yrityksen kasvua lasketa, vaan uudet yrittäjät ovat aktiivisesti kehittäneet yritystä eteenpäin.
Kaikki mahdollinen apu kannattaa ottaa vastaan, Huusko sanoo. He ovat tehneet paljon yhteistyötä yrittäjävalmennuksia tekevän kajaanilaisyhtiö Intotalon kanssa.
– Siellä järjestetyillä koulutuksilla on tosi iso merkitys. Tilitoimiston valinta on tosi merkittävä asia. Me olemme onnistuneet löytämään tilitoimiston, joka hoitaa paljon muutakin kuin kirjanpidon.
Kaesan Kotileipomon kaltaisia uusia yrittäjiä vailla olevia yrityksiä löytyy Suomesta lähivuosina runsain mitoin.
Suomen Yrittäjien marraskuussa julkaiseman omistajanvaihdosbarometrin mukaan lähimmän viiden vuoden aikana 78 000 suomalaista yritystä etsii uutta jatkajaa pelkästään nykyomistajien ikääntymisen vuoksi.
Hyvin menneissä yrityskaupoissa pärjäävät kaikki osapuolet.
– Suomalaisten yrittäjien ikärakenne on korkea, ja meille on syntymässä yrittäjyysvajetta. Jo toimivan yrityksen ostaminen on usein turvallisempaa kuin kokonaan uuden perustaminen, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala arvioi.
Haastavaksi tilanne muodostuu, kun omasta lähipiiristä ei jatkajaa löydy.
– Sukupolvenvaihdoksissa jatkaja on tiedossa 80-prosenttisesti, mutta myyntitapauksissa ostaja on selvillä vain 11 prosentille yrityksistä, Kujala sanoo.
Yrityksen arvonmäärityksen ja rahoituksen haasteet lisäävät ulkopuoliselle myymisen vaikeutta.
Kun kaupan on yritys, johon yrittäjä on vuosikymmenet panostanut, niin tunteet ovat pelissä.
– Yhä useampi yrittäjä joutuu hakemaan elinkelpoiselle ja työllistävälle yritykselle jatkajan ulkopuolelta. Monelle kynnys myydä oma elämäntyönsä ulkopuoliselle on korkea. Yrityksen hintaa määritettäessä pitää kuitenkin muistaa, että tunnearvo on eri kuin markkina-arvo, Anssi Kujala huomauttaa.
