“Ravistelu on tarpeen", sanoo konkari Kääriäinen keskustan tilanteesta

Keskusta

Keskustan sisällä tarvitaan avointa ja reilua keskustelua. Sitä huolestuttava kannatustilanne vaatii, sanoo keskustan pitkäaikainen vaikuttaja, ministeri Seppo Kääriäinen.

– Yhteinen linja löytyy vain sellaisen vastuullisen keskustelun avulla, jossa ei ole portinvartijoita eikä suuntukkijoita, Kääriäinen kirjoittaa Ajatuspaja Alkion blogissaan.

– Ravistelu on tarpeen, jos halutaan, että 115-vuotias keskusta on vaikuttava voima alkaneellakin vuosikymmenellä. Vaikuttavuuteen tarvitaan sekä vahvaa kannatusta että sujuvia yhteistyötaitoja, hän jatkaa.

Valtiotieteen tohtori Kääriäinen vaikutti eduskunnassa ja eri hallituksissa vuosina 1987–2019. Vuodet 1980–90 hän toimi keskustan puoluesihteerinä.

Hän neuvoo, että keskusta voisi tehdä politiikan omintakeisuudesta ja omaperäisyydestä kiinnostavaa, jotta kannatus nousisi.

Kääriäisen mielestä uutta voi löytyä aatteellisten juurien pohjalta. Esimerkiksi 1980-luvulla puhuttiin, että maata on asuttava reunoja myöten, nykyisin voidaan puhua asumisen vapaudesta.

– Politiikka on osaltaan myös eräänlaista ”tuotekehitystyötä” aatteen pohjalta. On oltava luovuutta ja taitoa tehdä merkittävästä kiinnostavaa.

Kääriäinen on havainnut, että moni keskustan ulkopuolinen on viime aikoina kysellyt keskustan tulevaisuuden perään. 

– Ihmetystä nostattaa se havainto, että keskustalaisuudella on reippaasti enemmän kannatusta kuin Suomen Keskustalla.

Kääriäinen kysyykin, mitä tapahtuu maan politiikassa jos keskustan kannatus vajoaa: Miten se vaikuttaisi yhteistyömahdollisuuksiin, voi vakaaseen menoon ja alueiden tulevaisuuteen?

Kommentit (2)

 • Lukija95

  Ei se kannatus taida enää nousta.
  Jos olisin liberaali, niin en näe yhtään järkevää syytä äänestää Keskustaa, koska puolue on pseudoliberaalipuolue.
  Jos olisin konservatiivi, niin en näe yhtään järkevää syytä äänestää Keskustaa, koska puolue on selkeästi luopunut maltillisesta patrioottisesta konservatismista.
  Satoja kertoja olen tämänkin lehden mielipide kommenteista lukenut mitä Keskustan kenttäväki olisi todennäköisesti halunnut, mutta yliopistossa opiskelleet politiikan ”tietäjät” ja akateemiset suunnittelu sihteerit tiesivät paremmin.
  Kyllä Keskustan orastava ja toivottavasti pysyvä 10%n kannatus on ihan itse aiheutettua.
  Keskustalaisuutta on tänä päivänä tarjolla muilla poliittisilla areenoilla kuin Suomen Keskustassa.
  Ja hyvä niin !

 • RIUTTAMäKI JOUKO

  Lukija 95 :olet oikeassa !

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen