Proteiinia ilmasta, nanosatelliitteja pörräämässä peltojen yllä – ruokateknologian innovaatiot yllättävät
Ravinteikasta proteiinia ilmasta, oikealta voilta maistuvaa kasvirasvaa hapattamalla, nanosatelliitteja pörräämään peltojen ylle. Startup-yritykset ravistelevat ruokateollisuutta uusilla keksinnöillä.
Kotimainen Solar Foods nousi näyttävästi julkisuuteen vuonna 2017, kun se kertoi pystyvänsä tuottamaan soleiiniproteiinia ilmasta hiilidioksidin ja sähkön avulla. Vauhtia on riittänyt myös sen jälkeen. Viimeksi yritys on saanut elintarvikeluvan Singaporessa sekä finaalisijan Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan kilpailussa, jossa etsitään tapoja tuottaa astronauteille ruokaa.
Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Pasi Vainikka kertoo, että tänä vuonna Vantaan Vehkalaan valmistuu uusi 40 miljoonan euron tuotantolaitos. Sen on tarkoitus alkaa tuottaa proteiinijauhetta sata tonnia vuodessa.
Soleiini on mikro-organismi, jota ruokitaan hiilidioksidilla ja veden elektrolyysin avulla valmistetulla vedyllä. Fermentointiin eli käymiseen perustuva tuotantotapa muistuttaa viinin valmistamista sillä erolla, että pieneliö ei syö sokeria ja hiivaa vaan kaasuja ja pienen määrän ravinteita.
– Uusi tehdas muistuttaa sisältä panimoa, ja sinne tulee 8-metrinen pääfermentori.
Kokeiluja soleiinin ruokakäytöstä on tehty useiden kansainvälisten valmistajien kanssa. Se on maultaan mietoa ja maistuu esimerkiksi lettutaikinassa vähän kananmunalta. Proteiini sopii monenmoisiin ruokiin, kuten jäätelöön, jogurttiin, levitteisiin, lihaa korvaaviin tuotteisiin, pastaan tai leipään.
Maailmalla sijoitukset uuteen ruokateknologiaan ovat lisääntyneet merkittävästi viiden viime vuoden aikana, kertoo biotekniikan tohtori, televisiostakin tuttu Lauri Reuter. Hän on yksi perustajista vuonna 2020 aloittaneessa uusiin ruokateknologiayrityksiin sijoittavassa Nordic Foodtech VC:ssä, jossa työskentelee nykyisin sijoitusjohtajana.
Yritys on rahoittanut tähän mennessä kymmentä yritystä Pohjoismaissa ja Baltiassa.
Nouseviin yrityksiin kuuluu esimerkiksi Hailia Nordic, joka valmistaa kotimaisia pikkukalatuotteita kuluttajille ja julkiseen ruokailuun, kuten kouluihin. Yrityksen uusi ruokatehdas Karkkilassa toimii jo, ja sen ensimmäisiin tuotteisiin kuuluvat pikkukalanyhtö ja -suikale.
Nordic Foodtech VC on sijoittanut myös ruotsalaiseen Melt & Marble -yritykseen. Se tuottaa hiivakannan avulla kasviperäisiin tuotteisiin hyvänmakuista rasvaa, joka vastaa ominaisuuksiltaan naudan rasvaa.
Hyvin erityyppinen sijoituskohde on suomalainen Kuva Space. Se rakentaa pieniä nanosatelliitteja, joiden hyperspektrikameroilla kuvataan peltoja ja saadaan tietoa maanviljelyn tueksi.
Reuter näkee valtavasti mahdollisuuksia mikrobien ja yksisoluisten eliöiden käyttämisessä ruoantuotannossa, erityisesti korvattaessa eläinperäisiä tuotteita.
– Suomessa ja Pohjoismaissa on siihen iso potentiaali, koska meillä on paljon osaamista biotekniikassa.
Toivomuslistalla Reuterilla on saada Nordic Foodtech VC:n sijoituskohteeksi yrityksiä, jotka pystyisivät tuottamaan typpilannoitteita ilman fossiilista maakaasua.
– Toinen Graalin malja on ei-eläinperäinen juusto, joka sulaa ja venyy kuten juuston pitää. Moni firma yrittää ratkaista tätä, mutta nykypäivän teknologialla se on melkein mahdotonta. Parin vuoden päästä tilanne voi olla jo toinen.