Presidentti puolusti rikoslain kiihottamispykälää uudenvuodenpuheessaan, Halla-aho kritisoi näkemystä Iltalehdelle: "Niinistö on tässä asiassa väärässä"

Politiikka

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mielestä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on väärässä puolustaessaan rikoslain pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Rikoslain pykälä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan nykymuodossaan nimenomaan rajoittaa sananvapautta eikä edistä mitään hyvää asiaa, Halla-aho toteaa Iltalehdelle.

Niinistö käsitteli puheessaan vähemmistöjen oikeuksien suojelemista.

Presidentti korosti, että yk­si­löi­den louk­kaa­mat­to­muu­den suo­jan on oltava sama kai­kil­le – riip­pu­mat­ta sii­tä, mi­hin vä­es­tö­ryh­mään hei­dän ko­e­taan kuu­lu­van.

– Maalittaminen ja vihapuhe ovat uudempaa ilmaisua yleisessä keskustelussa. Lainsäätäjämme on kuitenkin ollut kaukaa viisas. Esimerkiksi kiihottaminen kansanryhmää vastaan sekä yksilön kunniaa, rauhaa tai yksityisyyttä loukkaavat teot ovat jo vanhastaan olleet rangaistavia. Muita ihmisiä kohtaan rikoksen tekevä joutuu siitä vastuuseen. Siinä ei ole mitään yhteyttä sananvapauteen saati sen rajoittamiseen, Niinistö linjasi.

Halla-ahon mielestä rikoslain kiihottamispykälä kuitenkin kohtelee ihmisiä ja ihmisryhmiä eriarvoisesti ja mahdollistaa mielivaltaiset tulkinnat.

– Se rikkoo tasa-arvoa ja oikeusvarmuutta ja on siksi huonoa lainsäädäntöä. ’Maalittamisesta’ on tullut muotisana, ja siihen vetoamalla pyritään tukahduttamaan poliittiseen puheeseen kohdistuvaa kritiikkiä. Perussuomalaisia luonnollisesti saa maalittaa kaikessa rauhassa, Halla-aho viestittää Iltalehdelle.