Postin työkiistassa uusi sovintoehdotus – ”Näen kyllä, että tästä voisi sopu syntyä”

Osapuolet jättävät vastauksen valtakunnansovittelijalle keskiviikkona aamupäivällä.
Postilakko

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on jättänyt sovintoehdotuksen Postin työkiistassa.

Hän odottaa työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) ja työnantajaliitto Paltan vastausta keskiviikkona kello 10.

Sovintoehdotus on Postin työkiistan kolmas. Edellinen sovintoehdotus jätettiin sunnuntaina.

– Jossain määrin jouduimme muokkaamaan tätä sovintoesitystä siitä, millaisena se oli edellisen kerran ollut, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto totesi Ylen lähetyksessä.

Piekkala itse kommentoi lyhyesti, että muutos edelliseen ehdotukseen ei ollut suuri.

Aarto ja PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ilmaisivat olevansa sovintoehdotukseen ja alkuviikon aikana käytyihin neuvotteluihin tyytyväisiä.

– Tämä on syntynyt sellaisessa yhteisymmärryksessä, ja itse olen prosessiin sillä tavalla tyytyväinen, että itse näen kyllä, että tästä voisi sopu syntyä, Nieminen sanoi.

Ehdotus siirtyi Bulevardilta osapuolten hallintojen käsiteltäväksi. Ne ottavat kantaa sekä pakettilajittelijoita koskevaan ratkaisuun että sovintoesitykseen kokonaisuutena.

Mahdollisen sovun sisällöstä kerrotaan todennäköisesti vasta sen jälkeen, kun osapuolet ovat toimittaneet vastauksensa valtakunnansovittelijalle.

Jos molemmat osapuolet hyväksyvät sovintoesityksen, Postin lakot on tarkoitus lopettaa mahdollisimman nopeasti, Nieminen kertoi toimittajille valtakunnansovittelijan toimistolla.

– Se on tietysti tavoite niin meidän osalta kuin tukilakkojen osalta. Se tavoite kaikilla on, että mahdollisimman nopeasti päästään normaaliin arkeen.

Posti, Palta ja PAU hakivat tiistaina sopua pakettilajittelijoiden tilanteeseen Paltan toimistolla Eteläranta 10:ssä Helsingissä.

Aarto ja Nieminen poistuivat iltakuuden maissa paikalta valtakunnansovittelijan toimistolle käsittelemään laajempaa työehtokysymystä.

Paltan Aarto sanoi paikalta lähtiessään, että neuvotteluissa on jäljellä ”yksi avoin kysymys”, jota siirryttiin käsittelemään valtakunnansovittelija Piekkalan johdolla.

Nieminen täydensi, että kysymys on noussut varsin isoksi ja kertoi sen liittyvän aiemman sovintoehdotuksen mahdolliseen muuttamiseen.

– Kun olemme käyneet kokonaisuutta läpi, olemme havainneet, että meillä on yksi näkemysero siihen sovintoesitykseen liittyen. Se ei meidän välisillä keskusteluilla ratkea, vaan siihen tarvitaan sovittelija, koska hän on sen esityksen jättänyt, Aarto sanoi.

Sunnuntaina sekä Palta että PAU kertoivat, että ne olisivat voineet hyväksyä varsinaisen työehtosopimuksen, jos pakettilajittelijoita koskevaan kiistaan olisi saatu sopu.

Alkuviikon aikana ratkaisua pakettilajittelijoiden tilanteeseen ovat PAUn, Postin ja Paltan ohella hakeneet Teollisuusliitto ja Medialiitto, joiden väliseen työehtosopimukseen pakettilajittelijat siirrettiin marraskuun alusta alkaen. Posti siirsi pakettilajittelijoiden työsopimukset tytäryhtiöönsä Posti Palveluihin.

Sunnuntaina neljä selvityshenkilöä jätti erikseen neuvotellun ehdotuksen pakettilajittelijoiden tilanteesta. Posti, Teollisuusliitto ja PAU olisivat olleet valmiita hyväksymään kyseisen ehdotuksen, mutta Medialiitto hylkäsi sen.

Tämän vuoksi PAU hylkäsi kokonaissovintoehdotuksen, jonka Palta olisi ollut valmis hyväksymään.