Postilakon osapuolet eivät odota läpimurtoa päivän sovittelussa – osapuolten määrä tavata klo 13

Posti

Postilakon osapuolet eivät odota läpimurtoa tapaamisessa valtakunnansovittelijan johdolla tänään iltapäivällä.

– Varmaan toteamme tilanteen ja käymme läpi tiettyjä tausta-asioita, mutta mitään läpimurtoa en ole itse näkemässä asiassa, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo.

– Ollaan niin kaukana, että aika ihmeitä saisi tapahtua, Posti- ja liikennealan unionin (PAU) puheenjohtaja Heidi Nieminen arvioi mahdollisuutta tilanteen ratkeamisesta tänään.

Niemisen mukaan liiton tavoitteena on säilyttää nykyiset ehdot ja saada yleisen työmarkkinalinjan mukainen korotus.

PAU ei ole hyväksynyt Postin päätöstä vaihtaa noin 700 pakettilajittelijaa toisen työehtosopimuksen piiriin marraskuun alusta alkaen. Posti on pitänyt kiinni vaihdoksesta.

– Ei tämä voi mennä niin, että se, joka tuo pöytään käsittämättömät vaateet, voi odottaa, että tullaan puoliväliin vastaan, Nieminen sanoo.

Aarton mukaan neuvotteluprosessin liikkeellelähtö edellyttää sitä, että PAU on valmis hyväksymään myös uuden työehtosopimuksen.

– Olemme ilmoittaneet jo, että olemme taanneet tiettyjä palkanosia myös seuraavan sopimuskauden ajan ja olemme valmiit neuvottelemaan muistakin yksityiskohdista ja siirtymästä.

Osapuolten on määrä tavata valtakunnansovittelijan johdolla kello 13 alkaen. Edellinen sovittelu oli viime viikon torstaina. Tuolloin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala arvioi tilanteen vaikeaksi.

– Osapuolten väliset näkemyserot ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty ratkaisemaan, hän sanoi tiedotteessa.

Osapuolet eivät ole sovittelujen välissä olleet yhteydessä toisiinsa neuvotteluiden tiimoilta, sekä Aarto että Nieminen kertovat.

PAU aloitti lakon maanantaina. Liitto ilmoitti alun perin kahden viikon lakosta, mutta se on myöhemmin laajentanut sitä neljäviikkoiseksi.

Tällä hetkellä lakon piirissä on noin 9 000 työntekijää postin jakelua, käsittelyä ja kuljetusta koskevista tehtävistä.

Jos osapuolet eivät pääse sopuun, työtaistelutoimet laajenevat kahden viikon päästä myös toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Tukilakoista ovat toistaiseksi ilmoittaneet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ja Ilmailualan Unioni (IAU). Rautatiealan Unioni (RAU) aikoo päättää omista tukitoimistaan sen jälkeen, kun osapuolet ovat tänään tavanneet.

– Lähtökohtana on, että saamme aikaan painetta postialan työkiistan ratkaisun löytämiseksi. Pyrimme kuitenkin varmaan tässä vaiheessa rajaamaan pois henkilöliikenteen tukitoimien piiristä, eli ne kohdistuisivat tavaraliikenteeseen, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki sanoi STT:lle tiistaina.

– Jos asia nytkähtää eteenpäin, voi käydä niinkin, että RAU:n ei tarvitse tehdä asiassa mitään.

Myös muut kuljetusalan ammattiliitot ovat ilmoittaneet valmiudesta ryhtyä tarvittaessa tukilakkoihin.

Liitot kertoivat asiasta lokakuun lopussa yhteisellä tiedotteella, jonka olivat RAU:n ja IAU:n ohella allekirjoittaneet Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT), Raideammattilaiset JHL sekä Suomen Merimies-Unioni. Kukin liitto päättää itse tukitoimien laajuudesta.

– Tukea tullaan antamaan tavalla tai toisella. Konkreettiset tukipäätökset osaltamme tehdään tämän viikon kuluessa tai viimeistään ensi viikon alussa, Merimies-Unionin puheenjohtaja Simo Zitting sanoi tiistaina.