Portugaliin muuttaneiden johtajien eläkkeet eivät juuri näy verotiedoissa – moni kotimaassa pysynyt maksaa muhkeat verot

Verotus

Portugaliin muuttaneiden eläköityneiden johtajien tulot eivät juuri näy keskiviikkona julkaistuissa verotiedoissa. Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki ei maksanut eläkkeestään veroa Suomeen. Verotettavaa pääomatuloa hänellä oli reilut 19 000 euroa.

Rautaruukin ex-toimitusjohtaja Sakari Tammisen verotettava ansiotulo Suomeen oli noin 40 000 euroa. Nokian Renkaiden entisen toimitusjohtajan Kim Granin verotettava ansiotulo oli noin 11 000 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan näiden Portugaliin muuttaneiden johtajien vuosieläkkeet ovat 400 000–700 000 euroa.

Tällä hetkellä Suomi ei voi verottaa Portugaliin maksettavia yksityisen alan eläkkeitä. Vuosi sitten Suomi allekirjoitti Portugalin kanssa verosopimuksen, joka mahdollistaa tulevaisuudessa maahan maksettavien yksityisen alan eläkkeiden verottamisen.

Sopimuksen voimaantulo edellyttää molempien maiden parlamenttien hyväksyntää. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ennakoi silloin, että sopimus ehtii voimaan vuoden 2018 alusta.

Verotiedoissa näkyvät lukuisten viime vuosina eläkkeelle jääneiden talouspäättäjien tulot, joista suuri osa on eläketuloja. Fortumin ex-toimitusjohtajan Tapio Kuulan verotettava ansiotulo oli viime vuonna yli 700 000 euroa ja pääomatulo yli 400 000 euroa. Häneltä kerättiin veroja ja erilaisia maksuja noin puoli miljoonaa euroa. Valion ex-toimitusjohtaja Pekka Laaksosen verotettavat ansiotulot olivat reilut 550 000 euroa ja pääomatulot noin 40 000 euroa.

Stockmannin ex-toimitusjohtaja Hannu Penttilä ansaitsi viime vuonna verotettavia ansiotuloja noin 460 000 euroa ja pääomatuloja alle 30 000 euroa. Hän jätti tehtävänsä Stockmannin johdossa vuonna 2014 ja on sen jälkeen työskennellyt hallitusammattilaisena.