"Poikkeuksellista" – Saarikko sanoo HS:lle Marinin toiminnasta kulttuurikohussa

Politiikka

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) päätös nuhdella julkisesti tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista (kesk.) oli valtiovarainministeri Annika Saarikoista (kesk.) ”poikkeuksellista”.

Saarikko kommentoi viime viikon kulttuurirahasoppaa Helsingin Sanomille.

Kiistassa oli kyse Kurvisen pitämästä infotilaisuudesta, jossa hän tiedotti hallituksen kulttuurialalle kaavailemista leikkauksista. Marin oli vastustanut ajatusta mediatilaisuudesta.

Julkisuusmylläkkä rauhoittui, kun hallitus sopi korvaavansa Veikkauksen tuloutuksen vähenemisestä johtuvat leikkaukset täysimääräisesti.

– Pääministerin ehdoton kanta oli, että kulttuuripuolen edunsaajien leikkaus on peruttava eli kompensaation on oltava ensi vuonnakin täysimääräinen. Kun pääministeri tällaisen arvion esittää, on aika vaikea silloin muun hallituksen siitä perääntyä. Siksi ainoa kestävä tie oli minusta kohdella edunsaajia yhdenvertaisesti ja perua myös muiden edunsaajien leikkaukset.

Keskustan puheenjohtaja myöntää, että yhteisen talouspolitiikan linjan löytyminen on ollut hallituksen suurimpia kiviä kengässä.

Saarikko on silti tyytyväinen, ettei menokehystä avata Veikkaus-korvausten takia. Suurin osa 77 miljoonan euron lisärahoista otetaan niin sanotusta jakamattomasta varauksesta, jota ei ollut vielä kohdennettu mihinkään. 

– Mutta tämä tarkoittaa sitä, että vastaavaan toimintaan paineen alla tai välttämättömiin menotarpeisiin reagoimiseen on sitten jatkossa tämän verran vähemmän pelivara

Ensi vuoden päätöksenteosta rahaministeri povaa vaikeaa.

Veikkauksen edunsaajien rahoitus on ilman uusia päätöksiä vähenemässä vuonna 2023. Samoin hallitus on sopinut tekevänsä 370 miljoonan euron menosopeutukset vuodelle 2023.