Paavi vihjaa: Ehkä Venäjää provosoitiin hyökkäämään

Ukrainan sota

Paavi Franciscus kuvailee Venäjän joukkojen toimia Ukrainassa ovat ”brutaaleiksi, julmiksi ja hirveiksi”.

Ukrainalaisten puolustustaistelua hän ylistää ”rohkeaksi”. Paavi kuitenkin varoittaa, ettei tilanne ole mustavalkoinen, vaan on mahdollista, että sodan taustalla oli jonkinlaista ”provokaatiota”.

Paavi kommentoi sotaa viime kuussa. Civilta Cattolica lehden tiistaina julkaisemasta artikkelista uutisoi Reuters.

Paavin mukaan ”todellisia ongelmia ei saa unohtaa, jos ne halutaan ratkaista”. Hän totesi, että esimerkiksi sotatarviketeollisuus on yksi yllyke sodille.

– On myös totta, että venäläiset ajattelivat sen (sodan) loppuvan viikossa. Mutta he tekivät virhearvio. He kohtasivat rohkean kansan – kansan, joka kamppailee pelastuakseen, ja jolla on kamppailun sävyttämä historia.

Paavi katsoo, että sodassa on kyse ”maailmansodasta, globaaleista intresseistä, asekaupasta ja geopoliittisesta anastuksesta”.

Paavi Franciscus kertoo haastattelussa tapaamisestaan Vladimir Putinin kanssa jo ennen sodan alkua.

Venäjän presidentti oli ilmaissut huolensa siitä, että ”Nato haukkuu Venäjän porteilla” tavalla, joka voi johtaa sotaan.

Franciscus sanoo, että sodan taustalla vaikuttava ”koko draama” on jäänyt näkemättä. Paavi uskookin, että sota oli mahdollisesti jotenkin provosoitu – tai sitä ei ainakaan pyritty estämään.

Putinin kannattajaksi paavi ei kuitenkaan haastattelussa julistaudu.