Osa keskustan piirijärjestöistä joutumassa talouskurimukseen vaalitappion seurauksena – ”Matokuuri on edessä”

Keskusta

Keskustan piirijärjestöt kautta maan joutuvat sopeuttamaan toimintaansa eduskuntavaalitappion seurauksena.

Puolueen saaman viestintätuen romahtaminen toukokuun alusta lähtien johtaa automaattisesti myös piireille jyvitettävän osuuden pienentymiseen.

Vaikka keskustapiirit vastaavat autonomisesti omasta taloudestaan ja varainhankinnastaan, muodostaa puolueelta saatava tuki merkittävän osan varsinkin pienempien piirien budjeteista.

Suomenmaan tavoittamien piirijohtajien mukaan sopeuttamistarve vaihtelee 10 000-20 000 euron haarukassa ja koskee nimenomaan kuluvan vuoden toimintaa.

Lopulliset suuntaviivat seuraavien vuosien rahoituskuvioista piirien osalta vedetään näillä näkymin marraskuussa pidettävässä puoluevaltuuston kokouksessa.

Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Mari Kerola kuvailee vaalien jälkeistä aikaa pienimuotoiseksi ”katastrofiksi”.

– Henkilöstökulut muodostavat merkittävän osan piirin budjetista. Lisäksi meillä on jonkin verran velkaa puolueen suuntaan. Joudumme lomauttamaan toiminnanjohtajan kesän ajaksi niin, että hän on töissä vain yhden päivän viikossa, hän harmittelee.

Päätös merkitsee huomattavaa supistumista muun muassa piiritoimiston aukioloaikoihin.

– Ainahan nämä ratkaisut sisältävät jonkinlaisen riskin. Tiedän että pienistä keskustapiireistä esimerkiksi Kainuussa on edessä samankaltainen tilanne. Vapaaehtoisin voimin pystymme toki päivystämään ja hoitamaan asioita jonkin verran, Mari Kerola arvelee.

Mahdollisena vaihtoehtona esillä ollut ns. seinistä säästäminen ei olisi Kerolan mukaan ollut ainakaan parempi ratkaisu.

– Meillä on piiritoimisto hyvällä paikalla maakuntakeskus Kokkolan keskustassa. Minä näen tärkeänä, että puolue näkyy myös katukuvassa. Lisäksi vuokrasopimus tiloista on meille varsin edullinen, piirin puheenjohtaja perustelee.

Paikallistoiminnan säilymisen osalta Kerola näkee tilanteessa jotain positiivistakin.
– Onneksi meillä on vakavaraisia osastoja.

Keskustan Karjalan piirissä taloustilanne on niinikään veitsenterällä.

– Matokuuri on meilläkin edessä, kuittaa puheenjohtaja Jouni Kemppi.

Kemppi pitää tärkeänä sitä, että Karjalassa tilanteen vakavuuteen pystyttiin reagoimaan heti eduskuntavaalien jälkeen.

– Seuraavalla viikolla piirihallituksessa teimme päätöksen, että taloustilanteen kehittymistä seurataan nyt tavallista tarkemmin eli kuukausittain.

Sopeuttamistoimista on Jouni Kempin mukaan tehty jo päätöksiä.

– Tällä hetkellä ne eivät ole kuitenkaan vielä julkista tietoa, hän huomauttaa.

Varsinais-Suomen piirissä talouden sopeuttamistarve on noin 16 000 euroa, arvioi puheenjohtaja Satu Simelius.

Piirihallitus on Simeliuksen mukaan tehnyt päätöksen, että lomauttamisiin ei ole tarvetta, vaan säästöt etsitään pienemmistä puroista.

– Prosessi on puolueen osalta kesken, emmekä tiedä vielä mitä kaikkea rahoituksen osalta tullaan jatkossa päättämään. Onneksi piirillä on jonkin verran säästöjä ja varallisuutta.

Tilanne ei ole sen ansiosta niin akutti kuin monessa muussa keskustapiirissä, hän arvioi.

– Olemme lähteneet siitä, että henkilökunta saa myös itse päättää toimenpiteistä. Esimerkiksi lomarahojen vaihtamisesta vapaaksi. Sisarjärjestöjen eli naisten ja nuorten avustusosuudesta nipistetään myös jonkin verran, Simelius toteaa.

Valtakunnan suurimmassa keskustapiirissä Pohjois-Pohjanmaalla vaalitappio ei aiheuta isompia sopeuttamistoimia.

– Ei mitään järisyttävää, kommentoi puheenjohtaja Jussi Ylitalo.

Piiritoimiston henkilöstössä on tapahtumassa Ylitalon mukaan luonnollisia vaihdoksia, jotka eivät Ylitalon mukaan liity millään lailla taloustilanteeseen.

Taloutta on Ylitalon mukaan onnistuttu hoitamaan hyvin jo pidemmällä ajanjaksolla.

– Varallisuutta on kertynyt ja lisäksi jäsenmaksuasiat ovat nyt hyvällä mallilla.

– Säästöjä meilläkin tehdään. Mutta niiden ei pitäisi kuluvan vuoden aikana vaikuttaa mitenkään itse varsinaiseen toimintaan, Ylitalo vakuuttaa.