Oppositio kokosi rivinsä rajat kiinni -välikysymykseen – turvapaikkahakemusten käsittely halutaan poikki hybridimanöövereissä

Välikysymys

Neljä oppositioryhmää patistaa välikysymyksellä hallitusta varautumaan hybridivaikuttamiseen Suomen ulkorajalla.

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt vaativat hallitukselta eduskuntaan niin sanottua hätätilapykälää, jolla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää ulkovallan järjestämän laajamittaisen maahantulon tilanteessa.

– Eurooppa ja etenkin sen sosiaaliturvaltaan ja turvapaikkapolitiikaltaan avokätiset maat houkuttelevat ihmisiä liikkeelle, eikä tämä tule loppumaan ennen kuin se estetään, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi välikysymystä eduskunnassa tiedotusvälineille esitellessään.

Hallitukselta vaaditaan vastausta myös muun muassa siihen mikä hallituksen kanta mahdollisuuteen keskeyttää turvapaikanhaku oikein on, ja miksi ulko- ja sisäministerit ovat Puolan kriisin aikana antaneet asiasta ristiriitaisia lausuntoja.

Kokoomus perusteli lähtöään perussuomalaisten vireille panemaan välikysymykseen halullaan varmistaa hallituksen varautuvan lainsäädännöllä hybridivaikuttamiseen, jollaista Puolan, Latvian ja Liettuan rajoilla on viime aikoina nähty.

Ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkäsen mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) lupasi puolitoista vuotta sitten Turkin ohjattua siirtolaisia Kreikkaan, että valmiuslakien tarkastamista käsitellään yhdessä. Mitään ei kuitenkaan ole sen jälkeen tapahtunut,

Mykkänen korosti, että välikysymyksessä ei ole kysymys maahanmuutosta yleensä, vaan Suomen varautumisesta tilanteeseen, jossa ulkovalta vihamielisessä tarkoituksessa työntää ihmisiä Suomen rajan yli Suomea painostaakseen.

– Välikysymys on meille nimenomaan väline varmistaa, että hallitus toteuttaa ja toteuttaa ripeästi muutokset, joita se on itsekin viime viikon lopulla lupaillut.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen piti välttämättömänä, että myös Suomi varautuu hybridivaikuttamiseen Euroopan unionin rajavaltiona.

Räsäsen mukaan hallitukselta ei pidä tässä tilanteessa kelpuuttaa ristiriitaisia vastauksia.

– Tällä välikysymyksellä hallituksen rivit pakotetaan suoriksi.

Liike Nytin Harry Harkimo näki, että sinisilmäisen lähestysmistavan asiaan on loputtava. Hallituksen on pystyttävä tekemään maahanmuuttopolitiikkaa, joka ei ole ainoastaan mielikuvapolitiikkaa.

– Turvapaikanhausta on muodostunut väylä paremman elintason tavoitteluun, ja lisäksi se antaa ulkovalloille mahdollisuuden hybridivaikuttamiseen, Harkimo totesi.