Oppositio kippaa kansalaisten bensa- ja sähkölaskut hallituksen selviteltäviksi – perussuomalaiset laskisi hintoja ilmastotavoitteiden kustannuksella

Bensavälikysymys

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt hätistelevät hallitusta välikysymyksellä polttoaineiden ja sähkön hinnasta.

Perussuomalaisten vetämä välikysymysrintama katsoo, että Suomen pitää löysätä ilmastopolitiikkaansa ja käyttää syntyvää veronalennusvaraa polttoaineiden hinnan laskemiseen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra näki asiasta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että teollisuuden kansainvälisen kilpailukyvyn takaaminen ja hiilivuodon torjunta ovat vaihtuneet punamultahallituksen toistelemiin vihreän siirtymän tyhjiin fraaseihin.

Purra muistutti, että tilanteessa, jossa suomalaisten ostaman bensan ja dieselin hinnasta suurin osa on veroa, ulkoiset shokit vaikuttavat nopeasti ja haitallisesti.

– Suurella osalla suomalaisista ei ole minkäänlaista mahdollisuutta hankkia sähköautoa, vaikka sen käyttämiseen olisi infraakin tarjolla. He eivät myöskään hyödy hallituksen sähköautoilijoille annettavista kannusteista ja verohelpotuksista, Purra muistutti.

Purra huomautti, että vaikka hallituksesta on luvattu, ettei polttoaineiden verotusta enää kiristetä tällä hallituskaudella, se on korottamassa hintoja jakeluvelvoitteen nostolla.

Hänen mukaansa polttoaineen pakkojakeluvelvoitteen laskeminen olisi valtiontalouden tasapainottamisen näkökulmasta tehokkain tapa laskea polttoainehintoja, koska se tapahtuisi ilman välittömiä vaikutuksia kertyvien verojen määrään.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio piti asumisen ja autoilun hinnan nousun suurimpina syinä ilmastotoimia ja hallituksen vasemmistolaista veropolitiikkaa.

– Maailmanmarkkinatekijät eivät selitä korkeita bensan hintoja, vaan Suomessa verojen ja veroluonteisten maksujen osuus bensiinin litrahinnasta on jopa euron luokkaa, Tavio huomautti.

Tavion mielestä olisi suoraviivaisinta ja tasapuolisinta keventää polttoaineveroa. Ammattiliikenteeseen täsmätoimena sopii hänen mukaansa ammattidieselin käyttöönotto, eli kevyempi verotus logistiikalle.

Kokoomus ei ole mukana välikysymyksessä, koska se ja perussuomalaiset eivät löytäneet yhteistä näkemystä ja muotoilua ilmastopolitiikasta