"Onko Trafin palvelu avattu liian rohealla konseptilla?"

Vaikka ajokorttitiedot ovat julkisia, niitä ei voi julkistaa miten tahansa, sanoo ministeriön kansliapäällikkö Trafi-kohusta
Ajokorttitiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikön Harri Pursiaisen mukaan ministeriö pyytää Viestintävirastolta arviota Trafin sähköisten palvelujen tietosuojasta asiasta käydyn kiihkeän julkisen keskustelun ja ministeriöön tulleiden yhteydenottojen vuoksi.

Pursiaisen mukaan keskustelussa esitetyt väitteet ovat olleet kovia, kun on esitetty muun muassa, että järjestelmä on mahdollistanut suomalaisten ajokorttitietojen luovuttamisen niin sanottuina massaluovutuksina eli siten, että ajokorttitietoja olisi koneellisesti imuroitu palvelusta sen ulkopuolelle.

Pursiainen kertoo, että hurjimpien väitteiden mukaan palvelun kautta olisi paljastunut melkein kaikkien suomalaisten henkilötunnukset.

– Reaktio on ollut sen verran kova, että on parempi selvittää heti ja nopeasti, onko tämä mennyt oikein, Pursiainen sanoi STT:lle.

Pursiaisen mukaan ministeriö haluaa saada selvyyden siihen, onko Trafin palvelu asianmukainen ja tuleeko järjestelmä paljastaneeksi tietoja, jotka eivät ole tarpeellisia tietojen vastaanottajalle. Pursiaisen mukaan kyse on siitä, onko Trafin palvelu avattu ”liian rohealla konseptilla”.

– Vaikka ajokorttitiedot ovat julkisia, niin ei niitä voi julkistaa millä tavalla tahansa, Pursiainen painottaa.

– Nyt asia selvitetään. Ei kuitenkaan hutkita ennen kuin on tutkittu.

Vaikka Trafin nettipalvelu on toistaiseksi suljettu, Pursiaisen mukaan ajokorttitietoja voi edelleen tiedustella Trafista vanhoilla tavoilla eli sähköpostilla ja puhelimitse.