Onko se leipäjuusto vai juustoleipä? – pohjalainen ja kainuulainen perinneherkku halutaan nimisuojata
Nimille Pohjalainen leipäjuusto, Kainuun juustoleipä ja Kainuulainen juustoleipä haetaan EU:n nimisuojaa.
Molempien juustojen suojaus perustuu niiden maineeseen ja ne halutaan suojata suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM).
Molempien suojattavien juustojen tuotekuvaus on samanlainen, erilaisuus tuotteiden välillä syntyy niiden maineesta. Sekä Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuun juustoleipä/Kainuulainen juustoleipä ovat tuorejuustoja, jotka valmistetaan suomalaisesta pastöroidusta lehmän-, vuohen- tai poronmaidosta.
Entisaikoina leipäjuuston tai juustoleivän valmistus oli hyvä keino saada maito säilyvään muotoon. Hyvinä maitokesinä juustoja tehtiin runsaasti ja nautittiin talvella maidottomana aikana, kun lehmät olivat ummessa.
Kainuulaista juustoleipää valmistettiin aiemmin lähes jokaisessa maatalossa ja taito periytettiin eteenpäin. Kainuun Osuusmeijeri aloitti juuston teollisen valmistuksen perinteisen ohjeen mukaan 1960-luvulla. Kainuun leipäjuuston maantieteellisen alueen muodostavat Kainuun maakunta sekä Vaalan kunta.
Pohjalaista leipäjuustoa syötiin juhlapäivien ja työjuhlien aikaan tai siitä valmistettiin jälkiruokia juhliin. Sitä saatettiin antaa myös palkaksi heinä- ja talkooväelle.
Pohjalaisen leipäjuuston valmistusperinteeseen kuuluivat aikanaan erilaiset puiset juustolaudat ja -muotit, joiden avulla juustot muotoiltiin ohuemmiksi, avotulella nopeasti kypsyviksi levyiksi.
Pohjalaisen leipäjuuston maantieteellisen alueen muodostavat Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat.
Nimen rekisteröintiin liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 19.1.2024 saakka. Ruokavirasto käsittelee vastaväitteet ja tekee asiasta päätöksen. Euroopan komissio päättää nimen rekisteröinnistä mahdollisen EU-käsittelyn jälkeen.