Oletko liberaali vai konservatiivi? – Suomenmaa tenttasi keskustanuorten puheenjohtajaehdokkaat

Keskustanuoret

Keskustanuoret valitsevat uuden puheenjohtajan viikonloppuna Savonlinnassa. Kisa on kahden kauppa, sillä ehdokkaaksi ovat ilmoittautuneet Hanna Markkanen, 24, ja Henna Takatalo, 26.

Suomenmaa kysyi kandidaateilta kahdeksan kiperää kysymystä.

Mistä tulet ja miksi haluat keskustanuorten puheenjohtajaksi?

Markkanen: Olen kenumimmi Kempeleestä. Olen keskustanuorten kasvatti ja päässyt näkemään keskustaa sekä keskustanuoria eri asemista. Kertynyt kokemus on kasvattanut minua ja nyt tunnen, että minulla on antaa jotain takaisin rakkaalle järjestölle. Olen valmis laittamaan itseni likoon.

Takatalo: Tulen Liedosta, maaseudulta. Keskustanuoret ovat antaneet minulle paljon. Olen saanut tukea aina kun olen sitä kaivannut. Tällä hetkellä elämässäni on sellainen hetki, jolloin voin antaa tukeani takaisin. Keskustanuoret tarvitsevat nyt jämäkkää johtajaa, jollainen koen olevani.

Miten kehittäisit keskustanuorten toimintaa?

Markkanen: On entistä tärkeämpää tunnistaa, missä, miten ja milloin on paikkamme vaikuttaa. Meidän tulee tuoda rohkeasti vaikeat asiat esille. Haluan olla rakentamassa keskustanuorista Suomen yhteisöllisintä poliittista nuorisojärjestöä, johon on helppo tulla ja joka tunnetaan iloisesta tekemisen meiningistä. Tämä tarkoittaa raikkaita avauksia sekä vuorovaikutteista viestintää.

Takatalo: Keskustanuoriin pitää tuoda lisää politiikkaa. Meidän pitää toimia suunnannäyttäjänä seuraajan sijaan ja tuoda rohkeasti kantojamme esiin. Tässä haluan olla etunenässä toimimassa.

Anna hallitusohjelmalle kehuja ja kritiikkiä.

Markkanen: Plussia ovat koulutukseen, nuorten hyvinvointiin ja osallisuuteen liittyvät panostukset. Toimenpiteiksi on kirjattu esimerkiksi ennaltaehkäisevät palvelut mielenterveyteen, ylivelkaantumisen estäminen talousneuvonnalla ja nuorisovaltuustojen huomioiminen päätöksenteossa. En pidä hyvänä, että ylioppilaskirjoituksissa palataan pakkoon ruotsin kielen osalta.

Olen huolissani siitä, että miten julkinen talous kestää hallitusohjelmaan kirjaukset. Velka jää tulevien sukupolvien maksettaviksi.

Takatalo: Keskusta onnistui tuomaan hallitusohjelmaan esiin keskustalaista näkemystä muun muassa yrittäjyyden, maatalouden ja syrjäseutujen puolesta. Jos olisimme jääneet oppositioon, Suomi näyttäytyisi varmasti nyt hyvin erilaiselta ja siihen meillä ei ole varaa.

Kritiikkinä nostaisin esiin kuntien tilan. Kuntien talous on kuralla ja valtiolta pitäisi nyt vaatia selkeitä helpotuksia kunnille, ei lisätaakkaa.

Oletko liberaali- vai konservatiivikepulainen?

Markkanen: Tätä voidaan katsoa eri näkökulmista, kuten arvo- tai talousnäkökulmasta. En toivo, että ihmisiä jaetaan kahteen laariin yksittäisten mielipiteiden perusteella. Keskustassa katto on korkealla ja seinät leveällä, koen olevani keskustalainen keskeltä.

Takatalo: Olen vähän molempia. Eduskuntavaalien aikaan vaalikone ohjasi minut hyvin keskelle. Arvostan vanhaa, mutta takapeiliin tuijottelun sijaan on mentävä rohkeasti eteenpäin ja uudistettava. Siitä on alkiolaisuudessa kyse.

Mitkä ovat kolme arvojasi parhaiten kuvaavaa sanaa?

Markkanen: Yhteisöllisyys, yhdenvertaisuus ja ylisukupolvisuus.

Takatalo: Oikeudenmukaisuus, ylisukupolvisuus ja sydämensivistys.

Mistä tulet onnelliseksi?

Markkanen: Pyrin löytämään kaikesta jotain positiivista. Arjen pienet asiat ja onnistumiset tuovat hymyn huulille, olipa kyseessä kokkailu kavereille, syvälliset keskustelut, toisten auttaminen, tavoitteen saavuttaminen tai hidas aamu kahvikupin ja hyvän kirjan kera.

Takatalo: Tulen onnelliseksi läheisistäni, perheestäni ja eläimistä. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa ja saa mielen kirkkaaksi. Mielekkäin harrastukseni on kalastus.

Entä mistä suutut?

Markkanen: Epäoikeudenmukaisuudesta ja epäkohteliaasta käytöksestä. Jos bussissa vanhukselle ei tarjota istuinpaikkaa tai kuntavaaleissa nuori ehdokas jätetään paikkaneuvotteluista pois, niin sappeni kiehuu. Onneksi tilanteista selviää, kun avaa suun.

Takatalo: Suutun epäoikeudenmukaisuudesta. En kestä sitä, jos jotain kohdellaan väärin tai joku ei saa antaitsemaansa kiitosta. Toisten tsemppaaminen ja nostaminen on äärimmäisen tärkeää, ja myös meidän keskustalaisten pitää pitää yhtä. Olemme samaa tiimiä.

Mikä on lempikirjasi ja miksi?

Markkanen: Harry Potter -kirjasarja, kokonaisuudessaan. Olen sukupolvea, joka kasvoi Tylypahkan tarinoiden parissa. Kirjasarja opetti ystävyydestä, rakkaudesta, kuolemasta, urheudesta ja erilaisuudesta. Näihin teemoihin on helppo palata vielä tänäkin päivänä ja ammentaa aina jotain lisää.

Takatalo: Lempikirjani Robert Brantbergin UKK – Koko tarina. Liikutuin lukiessani jo ensimmäisen lauseen, joka meni näin: ”Pitäkää puolueen linja sellaisena, ettei kukaan ihminen tässä maassa voi sanoa, että maalaisliitto on unohtanut köyhän ihmisen asian.” Urho Kekkosen tarina on mielestäni liikuttava ja samalla voimaannuttava.