Oikeuskansleri: Viiden arkipäivän lausuntoaika on ongelmallinen
Oikeuskansleri moittii lausunnossaan hallituksen esitysluonnosta indeksitarkistusten jäädyttämisestä. Oikeuskansleri Tuomas Pöystin lausunnon mukaan puutteita on niin arvioissa muutosten yhteisvaikutuksista kuin erittäin lyhyessä lausuntoajassa.
Yksi ongelmakohdista on, että sosiaali- ja terveysministeriön muistio sosiaaliturvan muutosten yhteisvaikutuksista aiotaan toimittaa eduskunnalle jälkikäteen hallituksen esitysten yhteydessä.
Vaikutusten arvioinnin tulisi oikeuskanslerin mukaan olla itse esityksissä mukana, jotta se olisi käytössä, kun esitys annetaan valtioneuvoston istunnossa sekä sen jälkeen käytävässä julkisessa keskustelussa.
– Mikäli yhteisvaikutuksista annetaan eduskunnalle erillinen muistio, tulee huolehtia muistioon liittyvän julkisen ja eduskuntakeskustelun mahdollisuuden täysimääräisestä turvaamisesta, Pöysti toteaa.
Lisäksi oikeuskansleri sanoo, että lausuntopyynnössä on ollut aikaa käytännössä viisi arkipäivää, mitä voidaan pitää ongelmallisena lausunnonantajien kannalta.
Hallitus esittää, että eräitä kansaneläkeindeksiin ja elinkustannusindeksiin sidottuihin etuuksiin ei tehtäisi indeksitarkistusta vuosina 2024–27, vaan ne pysyisivät tämän vuoden tasolla. Toimet ovat osa hallituksen pyrkimystä säästää julkisia menoja ja tasapainottaa valtion taloutta.
Oikeuskansleri toteaa, että hallituksen ehdotukset vaikuttavat etuuden saajien ja heidän perheenjäsentensä perusoikeuksien toteutumiseen.
– Esityksen vaikutusarviointia tulisi täydentää arvioimalla kattavammin ehdotuksen konkreettisia vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen, todetaan lausunnossa.
Hallituksen esitysluonnoksessa viitataan hallitusohjelmaan, eikä ehdotuksista ole laadittu arviota vaihtoehtoisista toteuttamistavoista. Oikeuskanslerin mielestä tämä ei riitä, eikä ole hallituksen esityksen laatimista koskevien ohjeiden mukaista.
– Vaihtoehtoisten keinojen tarkastelu ja arviointi on tärkeää erityisesti esitysluonnoksesta ilmenevän lapsiperheköyhyyden ja sen lisääntymisen osalta, oikeuskansleri linjaa.
Esityksen säätämisjärjestysperusteita tulisi oikeuskanslerin mukaan vielä täydentää kokoavalla arviolla ja johtopäätöksillä siitä, merkitsevätkö ehdotukset olennaista puuttumista perusoikeuksiin ja niiden toteutumiseen. Esitysluonnosta ei ole myöskään tarkasteltu perustuslain perus- ja ihmisoikeuksien turvaamisvelvoitteen kannalta, Pöysti huomauttaa.