Ohisalo komppaa Marinia: Vihreät jätti-investoinnit eivät mahdu kehyksiin

Talous

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo laittaa lusikkansa soppaan keskustelussa Euroopan unionin talousperiaatteiden tulevaisuudesta.

– Lienee selvää, että EU:ssa ei voida palata vanhoihin toimimattomiin velkasääntöihin. Käsillä on myös valtava vihreiden investointien tarve, kun taloutta sovitetaan ilmaston ja ympäristön kantokykyyn ja yhteiskuntia jälleenrakennetaan kestävämmiksi. Tilaisuutta ei kannata ohittaa, Ohisalo tviittaa.

Ohisalon ajattelu on linjassa pääministeri Sanna Marinin (sd.) tuoreiden lausuntojen kanssa.

Marin esitti Helsingin Sanomien ja Aalto EE:n poliitikkotentissä, että Suomessa pitäisi käydä keskustelua velkarahan käyttämisestä vihreisiin investointeihin.

Pääministeri kertoi, että esimerkiksi Hollannissa ollaan ottamassa erittäin paljon velkaa ilmastosiirtymän mahdollistamiseksi. Maa saa velkaa negatiivisella korolla.

– Meidänkin kannattaa mielestäni keskustella siitä, millä tavalla me teemme näitä investointeja, eikä ehkä jumittua siihen velkakeskusteluun sellaisenaan, Marin sanoi.

Lisäksi Marin totesi, että Suomen valtion rahankäytön periaatteet kaipaisivat uudistamista.

– Meidän pitää esittää se kysymys, onko Suomen talouden nykyinen kehysmenettely sellainen, että se mahdollistaa niiden mittavien investointien tekemisen, joita me tarvitsemme seuraavien 10–15 vuoden aikana.

Kehysmenettely luotiin alun perin vuonna 2003 talouden kestävän hoidon takuuksi. Sillä on pidetty kurissa valtion menojen kasvua silloinkin, kun hallitukset olisivat halunneet jakaa eri tahoille lisää rahaa.

Marinin hallitus päätti kuitenkin luopua kehysten rajoissa toimimisesta koronakriisin takia.

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko katsoi HS:n tentissä, että Suomessa on tärkeää valmistautua Euroopassa yltyviin puheenvuoroihin, joissa on esitetty, että vihreitä investointeja ei jatkossa laskettaisi mukaan EU:n velkasääntöihin.

Saarikko kuitenkin huomautti, että vihreiden tulevaisuusinvestointien määritteleminen ei ole aina helppoa.

Syyskuussa Saarikko allekirjoitti kahdeksan EU-maan yhteisen kirjeen, jossa valtiovarainministerit vaativat velkakuria unionin taloudenpitoon.

Suomen lisäksi allekirjoittajat olivat Itävallasta, Tsekistä, Tanskasta, Latviasta, Hollannista, Slovakiasta ja Ruotsista.

Pääministeri Marin on kertonut tukeneensa Saarikon päätöstä osallistua kirjeeseen, jossa vaaditaan tiukkaa talouslinjaa.