Nuorkeskusta tyrmää Mikko Kärnän näkemyksen translaista omantunnon kysymyksenä – "Lisääntymiskyky ei kuulu valtiolle pätkääkään"

Translaki

Keskustanuoret ja keskustaopiskelijat eivät hyväksy kansanedustaja, ryhmäpiiskuri Mikko Kärnän (kesk.) näkemystä, jonka mukaan translain uudistamisesta on tulossa keskustalle omantunnon kysymys.

Kärnä arveli tiistaina Talouselämän haastattelussa, että keskustan kansanedustajat saisivat äänestää translaista miten haluavat – ryhmän enemmistön mielipiteestä huolimatta.

Nuorisosiipi kuitenkin painottaa, että keskustan puoluevaltuusto hyväksyi hallitusohjelman kokonaisuutena.

Ohjelmassa linjataan, että hallitus säätää itsemääräämisoikeutta kunnioittavan lain sukupuolen vahvistamisesta.

Samalla on määrä poistaa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä. Lisäksi lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjauksesta.

Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläisen mielestä translain uudistus on merkittävä osa hallitussopimusta.

– Puolueet ovat hyväksyneet hallitusohjelman tässä muodossaan, ja mikäli tämän tyyppisiä irtiottoja tehdään, putoaa koko hallitusohjelmalta pohja, Mäkeläinen linjaa.

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen korostaa, ettei ihmisoikeuksien toteuttaminen voi olla omantunnon kysymys ihmisyyttä ja tasa-arvoa korostavalle puolueelle.

– Sukupuoltaan korjaavan tai korjaamattoman lisääntymiskyky ei kuulu valtiolle tai kenellekään muulle pätkääkään. On myös hyvä muistaa, että translain uudistaminen on keskustan puoluekokouksen hyväksymä linja, Piiparinen paaluttaa.