Niinistö ja Merkel asettuivat tukemaan Macronia sanasodassa Turkin presidentin kanssa

Turkki ja EU

Kiistely Turkin ja EU-maiden välille sai maanantaina lisäkierroksia, kun Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia tukemaan ilmoittautui ensin Saksan liittokansleri Angela Merkel ja myöhemmin Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati vuorostaan ranskalaisia tuotteita boikottiin Macronin lausuntojen takia.

–  Kuten Ranskassa on sanottu, että ”älkää ostako turkkilaisia tuotteita”, kehotan ihmisiä täällä olemaan luottamatta ranskalaisiin tuotteisiin, älkää ostako niitä, Erdogan sanoi televisiopuheessa.

Erdoganin mukaan länsimaissa lietsotaan islaminvastaisuutta.

–  Muslimit ovat samanlaisten lynkkauskampanjan kohteina kuin juutalaiset Euroopassa ennen toista maailmansotaa, Erdogan väitti.

Ranskalaistuotteiden boikotteja on pantu käyntiin myös Qatarissa ja Kuwaitissa.

Macron on ottanut ranskalaisopettaja Samuel Patyn surman jälkeen tiukasti kantaa sananvapauden ja uskontojen kritiikin puolesta, mikä on herättänyt suuttumusta Turkissa ja muualla muslimimaissa.

Opettaja oli näyttänyt oppilailleen kuvia Muhammad-pilapiirroksista, minkä jälkeen nuori tshetsheenimies tappoi hänet.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja sanoi Saksan tuomitsevan Erdoganin lausunnot ja olevan solidaarinen Ranskalle.

–  Nämä herjaavat kommentit ovat täysin sopimattomia, erityisesti ottaen huomioon muslimifanaatikon hirvittävän surmatyön, sanoi Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Niinistö tviittasi olevansa täysin solidaarinen Macronin kanssa taistelussa eurooppalaisten arvojen puolesta ja terrorismia vastaan.

Erdogan on haukkunut Macronia jo kolmena perättäisenä päivänä ja on sanonut, että ranskalaispresidentin mielenterveyttä pitäisi tutkia.

Ranska on kummastellut, miksei Erdogan tai Turkki ollut tuominnut veritekoa. Erdoganin tiedottaja taipui maanantaina tviittaamaan, että Turkki tuomitsee Patyn ”hirviömäisen” ja ”barbaarimaisen” surman.

Ranska kutsui sunnuntaina kotiin Turkin-suurlähettiläänsä vastalauseena Erdoganin kommenteille.

Maiden väliset suhteet olivat kireät jo ennen viime aikojen sanasotaa. Eripuraa on syntynyt Turkin kaasuetsinnöistä itäisellä Välimerellä, Vuoristo-Karabahin ja Libyan kriiseistä sekä Syyrian sodasta.

Kommentit (2)

 • Muskettisoturi

  Mitä muutakaan muslimit voivat odottaa? Tätä ryöstelyä ja tappamista on jatkunut vuosituhansia maailmassa, kun beduineille ei ole käynyt se, että on olemassa perus moraali ihmisellä, ja liiallinen aivopesu syntymästä asti, saa aikaan kieroutuneen sielun.
  ”–  Muslimit ovat samanlaisten lynkkauskampanjan kohteina kuin juutalaiset Euroopassa ennen toista maailmansotaa, Erdogan väitti.”

  Vanha mummo kuunteli kaupan kulmalla kun kaksi turkkilaista iloitsi, ajattele, meitä on jo kohta 4 miljoona saksassa.
  Mummoa nauratti ääneen, joten turkkilainen kysyi, mikä mummoa noin naurattaa, mummo vastas ja lähti kepin kanssa kävelemään kotiin ja sanoi, oli meillä kerran täällä 8 miljoonaa jutalaistakin.

 • Lukija23

  macron, merkel ja niinistökin sanokoot selvästi, suoraan, että jumal-uskonnot monituhatvuotista huijjausta ovat sekä aineen ja hengen suunnatonta tuhlausta ja nyky-ihmiskunnankin viheliäisin, suurin syöpäkasvain!!! ja uskovaiset harhaan johdettuja etäispesäkkeitä!!!
  26.10.2020 jumalaton kiiom mikko tammerforssin nuapurist

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen