Newsweek: USA:n rahoittama tiedemies kehittää Kiinalle "tekoälyn ydinpommia"
Yhdysvaltain liittovaltio myönsi 30 miljoonan dollarin avustuksen tutkimukselle, jota johtanut tutkija kehittää nykyisin Kiinassa sotilaskäyttöön soveltuvaa tekoälyä.
Tutkija Song-Chun Zhu toimi aiemmin Kalifornian yliopiston (UCLA) tekoälykeskuksen johtajana. Amerikkalaisen Newsweek-lehden mukaan Zhu on verrannut kehittämäänsä tekoälyä sotilasmielessä jopa ydinpommiin.
– Sitä voi verrata informaatioteknologian alalla ydinpommiin, Zhu on todennut.
Tutkijan mukaan teknologian ensimmäisenä käyttöön ottaneesta maasta tulee kansainvälisen, teknologien kilpailun voittaja.
Newsweekin selvityksen mukaan Zhu jatkoi tutkimuksiaan Kalifornian yliopistossa, vaikka hän samanaikaisesti perusti Wuhaniin rinnakkaisen instituutin.
Lisäksi tutkija otti vastaan työtehtävän Pekingin yliopistosta, jonka keskeinen tehtävä on edistää Kiinan armeijan teknologista kehitystä. Zhun kerrotaan myös liittyneen jäseneksi Kiinan kommunistisen puolueen ryhmään, joka on perustettu sellaisia lahjakkuuksia varten, jotka tuovat kotimaahansa teknologista osaamista.
Newsweekin mukaan Zhun tapaus osoittaa, miten Kiina on käyttänyt hyväkseen Yhdysvaltain tiedemaailman avoimuutta ja onkinut käyttöönsä sotilaallisesti arvokasta kehittynyttä teknologiaa.
Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan yhteistyössä on kuitenkin myös etuja, sillä näin maa voi houkutella yliopistoihinsa maailman parhaimpia osaajia – jopa Kiinasta, jota Yhdysvallat nykyisin pitää tärkeimpänä kilpakumppaninaan.
Kiinan johtajat ovat avoimesti julistaneet maan tavoitteeksi, että sen armeija ohittaa Yhdysvaltain ja Naton teknologisen kyvykkyydet. Pekingin ajattelussa tekoälylle on varattu keskeinen rooli Yhdysvaltain sotilaallisen, taloudellisen ja geopoliittisen aseman horjuttamisessa.
Viime lokakuussa Yhdysvaltain, Kanadan, Britannian, Australian ja Uuden-Seelannin tiedustelupalvelujen verkosto antoikin ennennäkemättömän julistuksen, jossa se varoitti Kiinan mittavista pyrkimyksistä päästä käsiksi länsimaiseen teknologiaan.
– Mitä jos natsi-Saksa tai Neuvostoliitto olisi voittanut ydinasekilvan Yhdysvaltain sijasta? Me saattaisimme elää hyvin erilaisessa maailmassa, Yhdysvaltain entinen ulkoministeri ja nykyinen Stanfordin yliopiston Hoover-instituutin johtaja Condoleezza Rice totesi tiedustelupalvelujen yhteisessä tilaisuudessa.
Länsimaissa monet tutkijat ovat varoitelleet tekoälyn kehityksen kielteisistä vaikutuksista, mutta Kiinassa vastaavaa debattia ei juuri käydä.
Sen sijaan Kiinan johtaja Xi Jinping on kannustanut maansa tiedemiehiä tekemään kaikkensa tekoälyn valjastamiseksi Kiinan käyttöön.