SDP:n Nasima Razmyar: "On kaksinaismoralismia puhua sairaaloiden pommittamisesta ja ostaa Israelilta aseita"
SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Israelin armeijan toimet erityisesti Gazan alueella ovat täysin suhteettomia.
Lindtman kommentoi Gazan tilannetta puheessaan keskiviikkona puolueen kesäkokouksessa Rovaniemellä.
– Suomen yhdessä muiden EU-maiden kanssa pitää tehdä osansa tulitauon, panttivankien vapauttamisen ja rauhanpyrkimysten edistämiseksi. Vain aidosti hyväksymällä kahden valtion mallin voi kestävästi lopettaa riidat ja vihan kylvön, Lindtman sanoi.
Puolueen varapuheenjohtaja Nasima Razmyar kaipaa hallitukselta konkretiaa Gazan tilanteen suhteen.
– Usein mennään sen taakse, että kahden valtion malli on luotava joskus. Nyt olisi hyvä huomata, että useat maat ovat jo tunnustaneet Palestiinan.
Muun muassa Norja, Ruotsi, Irlanti ja Espanja kuuluvat Palestiinan tunnustaneiden maiden joukkoon.
Razmyarin mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että asiassa ei jäädä odottamaan jumittunutta rauhanprosessia.
Razmyar kannattaa kauppapakotteiden asettamista Israelille. Hän vertaa palestiinalaisalueita Ukrainaan. Molemmissa maissa on tapettu ihmisiä ja sotaa käydään hänen mukaansa ilman mitään ehtoja tai sodan sääntöjä.
– On kaksinaismoralismia, että puhumme täällä siitä, että Israel pommittaa sairaaloita ja kouluja, ja samaan aikaan ostamme heiltä aseita.
Razmyar sanoo, että pitää Suomen omaa puolustusta tärkeänä. Kysymys ei ole yksinkertainen, ja Suomi on jo tehnyt asehankintoja Israelista.
– Keskustelussa pitäisi kuitenkin nostaa esiin se, että emme voi ostaa aseita maalta, jonka hallituksen kädet ovat täysin veressä.
Suomen linja on ollut kriisin suhteen epäjohdonmukainen, Razmyar sanoo. Suomi päätti jättää viime vuoden lokakuussa äänestämättä Gazan tulitauon puolesta YK:n yleiskokouksessa, mutta äänesti sen puolesta saman vuoden joulukuussa.
Pääministeripuolue kokoomuksella on Razmyarin mukaan ulkopoliittinen värisuora, sillä puolustusministeri, ulkoministeri, pääministeri ja presidentti ovat kaikki kokoomuslaisia. Hän peräänkuuluttaa kriisissä pääministeripuolueen vastuuta.
– Suomi voisi olla enemmän Norja, sitä toivon ulkopolitiikalta.