Näin opetat lapselle uimataitoa – Viisi vinkkiä
Lasten uimataito on erittäin tärkeää, muistutti Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto perjantaina julkaistussa artikkelissa.
Liiton mukaan vain puolet kuudesluokkalaisista on uimataitoisia. Liitto kehotti etenkin vanhempia huolehtimaan lasten uimataidon kehittymisestä.
Olennaista on tarjota myönteisiä kokemuksia uimisesta ja vedessä olemisesta jo ennen kouluikää.
Uinnin maailmanmestari ja uintivalmentaja Jani Sievinen antaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tiedotteessa vinkkejä lasten uimaopetukseen.
Sievisen mukaan olennaista on antaa lapsen tutustua rauhassa veteen.
– Älä kiirehdi. Kun lapsi saa itse kokeilla vettä omassa tahdissaan – ensin varpailla, sitten käsillä ja lopulta kastautuen – kiinnostus veden maailmaan syntyy paremmin. Matalassa rantavedessä ja loivalla rannalla leikkiminen, pärskiminen ja lelujen kelluttaminen ovat hyviä ensiaskeleita, Sievinen neuvoo.
Joillekin lapsille veden roiskuminen kasvoille voi tuntua hankalalta. Sievisen mukaan usein syynä on silmien ärsytys tai pelko siitä.
– Uimalasit tuovat monelle muutoksen. Ne antavat hallittavuuden, turvallisuuden ja jopa hauskuuden tunteen. Voit kannustaa lasta aluksi kastelemaan päätä itse tai käyttämään suihkupulloa leikin varjolla.

Sukeltaminen on Sievisen mukaan ensiaskel uimataitoon. Jotta lapsi voi oppia uimaan, hänen täytyy ensin tottua vierailuihin veden alla.
– Kasvojen kastaminen, kuplien puhaltaminen ja veden alle kurkistaminen valmistavat lasta sukeltamiseen – ja sukeltamisesta on lyhyt matka liukumiseen ja uimiseen. Sukellusharjoitukset ovat tykättyjä leikkejä: etsitään leluja tai kiviä altaan tai vesistön pohjasta.
Olennaisessa roolissa sukeltamiseen oppimisessa ovat usein uimalasit.
Sievisen mukaan lapsi näkee vedenalaisen maailman uimalasien avulla kiinnostavana.
– Kun lapsi näkee, mitä vedessä tapahtuu, hänen on helpompi hallita liikkeitä ja voittaa mahdolliset pelot. Lapsen kanssa voi vaikka istuutua pinnan alle kasvotusten ja pidättää yhdessä hengitystä.
Kaikkein tärkeintä on leikki. Sievisen mukaan se on lapselle tehokkain oppimismuoto.
Leikkien väliin kannattaa kuitenkin ujuttaa uintia, kelluntaa ja sukeltamista tukevia tehtäviä.
– Esimerkiksi ensin aikuinen voi vetää kelluvaa lasta pintaa pitkin. Sitten vaihdetaan rooleja ja lapsi vetää kelluvaa aikuista perässään.
Sievinen saavutti kilpaurallaan uinnin olympiahopeaa, viisi MM-kultaa sekä 12 EM-kultaa. Hän saavutti MM- ja EM-tasolla myös lukuisia himmeämpiä mitaleita. MM- ja EM-mitaleihin on laskettu sekä pitkän että lyhyen radan kisojen saavutukset.