MTV Uutiset: Taksien aiheuttamat onnettomuudet lisääntyivät 70 prosenttia lakiuudistuksen jälkeen

Taksiliikenne

Taksien aiheuttamat, liikennevakuutuksesta korvatut liikennevahingot ovat lisääntyneet noin 70 prosentilla vuodesta 2017. Asia ilmenee Onnettomuustietoinstituutin (OTI) tilastoista vuosien 2015–2019 väliseltä ajalta, kertoo MTV Uutiset.

Myös henkilövahinkojen osuus onnettomuuksissa on kääntynyt nousuun oltuaan ensin laskusuhdanteessa. Muutokset ajoittuvat taksiliikenteen vapautuksen aikoihin vuonna 2018.

MTV:n mukaan taksien aiheuttamia liikennevahinkoja kirjattiin 1 407 kappaletta vuonna 2019. Vuonna 2017 vastaava luku oli 948, kasvua on ollut 67,4 prosenttia kahdessa vuodessa. Henkilövahinkoja onnettomuuksista oli 160 vuonna 2017, mutta vuonna 2019 luku oli 255, eli noin 63 prosenttia suurempi.

Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen kertoo MTV Uutisille, että liitolla ei ole tutkittua tietoa kuljettajien ajotaidoista. Yleinen käsitys Koskisen mukaan kuitenkin on julkisesta keskustelusta päätellen, että yhä useamman kohdalla ajotaito ei välttämättä ole riittävä.

Esimerkkinä Koskinen mainitsee eräältä tilausvälitysyhtiöltä liitolle tulleen tiedon, jonka mukaan yhtiöllä työskennelleen kuljettajan osaaminen ei ollut riittävällä tasolla. Kuljettajalle oli myönnetty ajokortti toisessa maassa.

– Kun alalle tulee joukolla uusia yrittäjiä, sillä on oma vaikutuksensa. Joukossa saattaa olla niitäkin, jotka eivät niin tarkkoja. Esimerkiksi kulttuurierot voivat vaikuttaa asiaan, Koskinen sanoo.