MTV: Hallitus ei räjäytä polttoaineen hintaa, keskustan Kurvinen lupaa – Kari vannoo vihreiden pitävän kiinni päästöjen puolittamisesta

Politiikka

Eduskuntaryhmiensä puheenjohtajat Antti Kurvinen (kesk.) ja Emma Kari (vihr.) ovat kummatkin sitä mieltä, ettei hallitus ole ainakaan ensimmäisenä ratkaisunaan puuttumassa polttoaineen hintaan saavuttaakseen päästötavoitteensa.

Hallitus pyrkii puolittamaan liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä. 

Kurvinen painotti MTV:llä Asian ytimessä Jaakko Loikkanen -ohjelmassa, ettei hallitus suunnittele toimia, joilla polttoaineen hintaa korotettaisiin merkittävästi.

– Ei tule tekemään ainakaan mitään sellaisia veronkorotuksia tai mitään päästökauppamalleja, jotka räjäyttäisivät polttoaineen litrahinnan. On peloteltu yli kahden euron litrahinnoilla, kymmenien senttien korotuksilla. Keskusta ei tule sellaisia hyväksymään. Olen varma siitä, että pystymme uusien teknologioiden ja menetelmien kautta päästövähennyksiä tekemään.

Keskustapomon mukaan litrahinnat voivat nousta enintään parilla sentillä.

– Minusta raja menee siinä, että raakaöljyn maailmanmarkkinahinta heittelee. Viime vuonna se oli hyvin edullista. Nyt kun maailmantalous elpyy, niin hinnat ovat pumpullakin nousseet. Mutta emme tee sellaisia poliittisia päätöksiä, jotka nostaisivat polttoaineen hintaa enemmän, kuin mitä maailman markkinahinta kehittyy.

Vihreiden Kari korosti, ettei hallitus kiusaa autoilijoita ehdoin tahdoin. Vihreille kaiken keskiössä ovat ilmastotavoitteet.

– Me emme peräänny pätkääkään siitä tavoitteesta, että nämä päästöt tullaan puolittamaan. Jos se edellyttää polttoaineen hintaohjausta, niin viimeisimpänä vaihtoehtona siihen mennään. Tämä hallitus on sitoutunut ilmastotavoitteissa pysymiseen ja siitä me pidämme myös huolen.

Kommentit (12)

 • Lukija5

  Siitä ne kannanotot polttoaineen hintaan nähden alkavat hiljalleen lieventymään. Aikaisemmin vakuuteltiin, että polttoaineen hinnat on tältä hallitukselta korotettu. Hallitusohjelma edellyttää neljänkymmenen sentin korotusta. Jos jotain korvaavia keksitään, niin korotus jää tietenkin vähän pienemmäksi. Tuskimpa kuitenkaan muut puolueet lipeävät sovitusta tavoitteesta, joten korotusta pukkaa. Jos raakaöljynkin hinta nousee, niin alkaa olla kiinnostavat ajat edessä.

 • Lukija9

  Mr. Antti kurvinen, kuiskaa jonkun Vihreän korvaan, että tutkimustulokset osoittavat ilmaston parantuvan sillä, että mm. Vihreät pieraisevat aamulla vain kerran kahden sijasta. Eikos asia ole niin, jos jotakin toisilta vaatii, pitää itse olla esimerkkinä?

 • Lukija69

  Yritän kirjoittaa asiallisesti vaikka pään sisällä kuohuu nämä vastuuttomat lausunnot.

  Kurvinen sanoi, että Keskusta ei hyväksy, että polttoaineiden hinnat eivät räjähdä ylöspäin. Toisin sanoen Kurvinen ei sanonut mitään. Keskusta siis hyväksyy polttoaineiden hinnan lisäverottamisen kunhan se ei ole ihan posketonta.

  Siinä meni turveratkaisun lisäksi myös polttoaineiden näkökulmasta aluepolitiikkaa vessan pöntöstä alas. Keskusta ei näytä käytännön teoissa puolustavan hajautettua yhteiskuntaa, valitettavasti!

  • Lukija69

   Täsmennys:

   Kurvinen sanoi, että Keskusta ei hyväksy, että polttoaineiden hinnat räjähtävät ylöspäin. Toisin sanoen Kurvinen ei sanonut mitään. Keskusta siis hyväksyy polttoaineiden hinnan lisäverottamisen kunhan se ei ole ihan posketonta.

 • Lukija9

  Lukija 69, lopeta tuo jälkiviisaus ja saivartelu. Et näytä ymmärtävän kuulemaasi?

  • Lukija69

   Katsoin sen lähetyksen ja ymmärsin sen ihan tarkkaan.

 • Lukija67

  Onneksi keskustan petetyillä äänestäjillä on tulevissa kuntavaaleissa mahdollisuus äänestää jaloillaan ja kävellä perussuomalaisten suuntaan,niin ainakin minä tekisin jos olisin äänestänyt kepua.

 • Lukija4

  Antti Kurvinen sanoi moneen kertaan ja selkeästi, että lainsäädännöllisin (veroja korottamalla) keinoin tämä hallitus ei korota polttoaineen hintaa. Jos öljyn maailman markkina hinta nousee, silloin muutaman sentin litrahinta on mahdollista nousta. Mutta nykyisin tahallinen väärin ymmärtäminen tuntuu olevan lähes viisauden alku. Valitettavasti.

 • KOJONEN LASSE

  ”Mutta emme tee sellaisia poliittisia päätöksiä, jotka nostaisivat polttoaineen hintaa enemmän, kuin mitä maailman markkinahinta kehittyy.”
  ..Koskapas hallituksella on ollut valta vaikuttaa pumppuhinnoissa markkinahintojen heilahteluihin muuten kuin alentamalla veroa ja sitä tuskin tulee tapahtumaan. Mutta olen kyllä huolestunut tuosta Antin mainitsemasta ”muutaman sentin korotuksesta”..eihän se voi olla tuota markkinahintaheilahtelua..

 • PEITSONEN PEKKA

  Täytyy myös muistaa että autoilijoita voidaan kiusata muillakin keinoin kuin pelkällä polttoaineverolla. Esim. kilometriverosta Kurvinen ei ole sanonut mitään vaikka se olisi vähintään yhtä paha asia autoilijoille kun polttoaineveron korotus.

  • KOJONEN LASSE

   No, kilometrivero on varmaan tulevaisuutta, mutta sittenhän poistuvat autovero ja ajoneuvovero eli kyse onkin silloin täysin uudesta kokonaisuudesta, joten sitä lienee turha tuoda tähän ikäänkuin hinnanlisäpelotteluna…

   • Lukija69

    Samaa mieltä, se on tulevaisuutta haluttiinpa tai ei.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen