MT:n kysely: Keskusta menettänyt viljelijäkannatustaan perussuomalaisille

Kuntavaalit

Keskusta on mennettänyt viljelijäkannatustaan perussuomalaisille, ilmenee Maaseudun Tulevaisuuden teettämästä kyselystä.

Lehden mukaan vuonna 2017 kantansa ilmaisseista viljelijöistä yli 80 prosenttia kertoi vastaavassa kyselyssä äänestävänsä keskustaa kuntavaaleissa. Nyt osuus on 65 prosenttia.

Eniten kannatustaan on kasvattanut perussuomalaiset, jota aikoo äänestää joka kuudes kantansa kertonut viljelijä. Perussuomalaiset saavat korkeimman kannatuksen Pohjanmaalla, keskusta pärjää parhaiten Itä-Suomessa.

Maidontuottajat ovat vahvasti keskustan kannattajia. Perussuomalaiset saa eniten äänestäjiä siipikarjan ja sianlihantuottajilta sekä lisäksi muilta kasvinviljely- kuin viljatiloilta.

Kyselyn mukaan perussuomalaiset olisi siipikarjantuottajien ykköspuolue, mutta pieni otos rajoittaa selvän johtopäätöksen tekoa.

Kokoomuksen viljelijäkannatus ei ole neljässä vuodessa muuttunut. Puolue on saamassa kuntavaaleissa suunnilleen joka kymmenennen viljelijän äänen.

Suomenkielinen kysely todennäköisesti aliarvioi RKP:n viljelijäkannatusta. Kyselyn mukaan puolue saisi kolmen prosentin kannatuksen. Viljelijöistä suunnilleen kymmenesosa on ruotsinkielisiä.

Joka kuudes viljelijä ei osaa vielä sanoa mitä puoluetta aikoo huhtikuussa äänestää.

Kantar TNS Agrin toteuttamaan kyselyyn vastasi helmikuun alussa 932 viljelijää. Kysely on painotettu edustamaan Suomen runsasta 42 000 maatilaa.

Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Osaotosten tulokset ovat suuntaa antavia.