Moldovan kapinallisalue pyysi Venäjältä suojelua – Tutkija: Mahdotonta toteuttaa
Transnistrian hallinnon päätös pyytää Venäjältä omien sanojensa mukaan suojelua on pitkälti symbolinen ele, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau.
Venäjä-mielisen Transnistrian päättäjät pyysivät keskiviikkona pitämässään suurkokouksessa Venäjältä niin sanottua suojelua Moldovan painostusta vastaan.
Moldovan ja Ukrainan välissä oleva Transnistria on virallisesti ja kansainvälisen oikeuden mukaan osa Moldovaa, mutta maa-alue itse on julistautunut itsenäiseksi. Yksikään valtio ei ole kuitenkaan tunnustanut alueen itsenäisyyttä.
Nizhnikau arvioi keskiviikkona STT:lle, että suojelupyynnön tarkoituksena on lähinnä asettaa poliittista painetta Moldovan pääkaupungin Chisinaun suuntaan.
– Moskovalla ei nyt ole sotilaallista kykyä tarjota sotilaallista suojelua (Transnistrian pääkaupunki) Tiraspolille. Se (suojelupyyntö) asettaa enemmänkin poliittista painetta Chisinaulle, että tämä voisi hypoteettisesti tapahtua. Käytännössä se on mahdoton toteuttaa, Nizhnikau sanoo.
Transnistrian alueella on jo nyt venäläisten joukkoja, Nizhnikaun mukaan muodollisesti rauhanturvatehtävissä. Käytännössä joukot koostuvat hänen mukaan kuitenkin pitkälti paikallisista ihmisistä eikä Venäjä ole Ukrainan estämisen vuoksi päässyt vaihtamaan alueella olevia sotilaita.
Nizhnikaun mukaan Transnistrian aluehallinto ja Venäjä eivät voi tällä hetkellä tehdä paljon muuta kuin puhua. Tilanne alueella olisi hänestä eri, jos Venäjän joukoilla olisi nykyistä vahvempi sotilaallinen jalansija Etelä-Ukrainassa.
– Jos Venäjän joukot pääsevät Odessaan, ja toivottavasti niin ei koskaan käy, niin sitten Moldovan hallitus on vaarassa, arvioi Nizhnikau.
Hän ei myöskään usko, että suojelupyyntö toistaiseksi johtaisi EU:ssa tai Yhdysvalloissa linjamuutoksiin suhtautumisissaan Moldovan tilanteeseen.
Transnistrian ulostulo tapahtui päivää ennen kuin Venäjän presidentin Vladimir Putinin on määrä pitää kansakunnan tilaa koskeva puheensa Venäjän parlamentissa.
Nizhnikau pitää mahdollisena, että Putin nostaa puheessa maakaistaleen esiin. Epätodennäköistä olisi hänestä kuitenkin se, että pieni alue saisi suurta huomiota Venäjän johtajalta.
– Minulle se, puhuuko Putin siitä vai ei, on merkki siitä, kuka on tämän eskalaation takana. Onko tämä (suojelupyyntö) tehty Tiraspolin aloitteesta, jotta paine Chisinaun suunnasta laskisi? –– Vai onko kyseessä Venäjän aloite, jolla epävakauttaa Moldovaa, hän pohtii.