Ministeri Pekonen: Etätyösuosituksen päivittämistä aiheellista arvioida uudelleen

Korona

Koronatartuntamäärien kasvu antaa aihetta arvioida etätöiden jatkamista niillä työpaikoilla, joilla se on mahdollista, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) Twitterissä.

Pekonen on pyytänyt tänään etätyösuosituksen päivittämistä, asiaan palataan hänen mukaansa pian.

– Tautitilanteen huomioiden näkisin, että etätyösuositus on matalan kynnyksen lempeä keino estää koronaviruksen leviämistä, Pekonen kertoo STT:lle.

Valtioneuvoston suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyi 1. elokuuta. Hallitus kertoi arvioivansa etätyösuosituksen tarvetta uudelleen, jos epidemiatilanne sitä edellyttää.

Pekonen muistuttaa, että työpaikat voivat palata etätyöhön myös oma-aloitteisesti.

– Kukaan ei estä tekemästä työtä etänä myös ilman valtioneuvoston suosituksia. Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista, hän sanoo.

Pekosen mukaan etätyön tekemiseen voisi päivitetyssä suosituksessa pohtia uudenlaisia näkökulmia. Etätyösuositus voisi esimerkiksi olla alueellinen, eikä koko maassa tarvitsisi välttämättä siirtyä etätyön pariin.

– Isommilla työpaikoilla voitaisiin myös pohtia, olisiko etätyöhön mahdollista mennä niin, että koko iso työyhteisö ei välttämättä ole yhtäaikaisesti etätöissä, vaan lähitöiden ja etätöiden tekemistä voitaisiin esimerkiksi ryhmissä vuorotella.

Pekonen muistuttaa, että etätyöskentely vähentää kuormitusta myös julkisessa liikenteessä ja suojelee siten heitä, jotka joutuvat käyttämään työmatkaliikennettä.

– Emme kaikki työskentele ammateissa, joissa etätyöskentely on mahdollista.

Työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi koronakeväänä etätöihin, ja ministerin mukaan koronaviruksen leviämisen estämisen lisäksi myös muut taudit ja sairauspoissaolot vähenivät etätöiden aikana.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi keskiviikkona 29 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Vaikka päivittäiset tartuntamäärät ovat olleet nousussa, tautitilanne näyttää Pekosen mukaan toistaiseksi rauhalliselta.

– Tällä viikolla tautitapauksia on vuorokausitasolla tullut enemmän kuin vähään aikaan, mutta vielä en puhuisi huolestuttavista määristä.

Tautitilanteen kehittymistä seurataan Pekosen mukaan hallituksessa tarkasti, ja muutoksiin ollaan valmiita reagoimaan nopealla aikataululla.

– Keväästä olemme oppineet, että tilanteet voivat muuttua nopeasti, ja siihen meidän tulee olla varautuneita. Uusia rajoituksia ja suosituksia voidaan joutua ottamaan käyttöön nopeastikin, Pekonen summaa.