Ministeri Juuso luetteli MTV:llä tukun ongelmia, joihin omalääkärimalli viimeksi kaatui – "Nyt puhallamme tämän uuteen eloon"
Terveydenhuollon omalääkärimallin tieltä täytyy nyt purkaa esteet, koska malli toimii useassa maassa erittäin hyvin, näkee sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.).
– Kyllä ajattelen, että kyllä se on saatava Suomessakin toimimaan, Juuso sanoi MTV:n Huomenta Suomessa.
Ministeri muistuttaa, että 1990-luvulla Suomessa oli vielä omalääkärimalli, mutta se ”hiipui ongelmiin”.
– Näitä ongelmia olivat lääkäreiden väsyminen, hierarkkinen organisaatio, resurssien puute. Monia ongelmia, ja ehkä se ohjauskin siinä sitten vähän jäi puutteelliseksi, että se tavallaan kuoli siinä 2000-luvun alussa.
– Nyt on 20 vuotta mennyt ja mitään parempaa järjestelmää tai toimivaa mallia ei ole keksitty, niin nyt puhallamme tämän kyllä uuteen eloon ja ja otamme oppia niistä asioista, mihin se kaatui viimeksi, Juuso sanoi.
Juuso kertoo, että omalääkärimallin toteuttamiseen perustettavan seurantaryhmän toimikausi kestää hallituskauden loppuun. Tavoitteena ministerin mukaan on, että jo kauden lopulla mahdollisimman monella suomalaisella olisi omalääkäri.
Omalääkärimallissa tietyn alueen väestö jaetaan osiin, joista jokaiselle nimetään oma lääkäri alueen terveysasemalta. Juuso toteaa, että asiakkaiden määrän pitää olla ”sopiva ja mitoitettu lääkärin työaikaan”.
On puhuttu tuhannesta tai kahdesta tuhannesta asiakkaasta lääkäriä kohden, ministeri kertoo.
– Varmaan se ratkaisu löytyy se jostakin siitä keskivaiheilta, mutta nämä ovat niitä yksityiskohtia, jotka jäävät seurantaryhmälle tutkittavaksi ja ja kantaa otettavaksi.
Juuson mukaan omalääkärimallissa hoidon laatu ja potilastyytyväisyys paranevat.
– Lähetteet erikoissairaanhoitoon vähenevät, eli tämä on myöskin taloudellisesti järkevää toimintaa. Näkisin, että suurin kannuste hyvinvointialueille on nimenomaan tämä, hän sanoo MTV:llä.