Ministeri Grahn-Laasonen ehdottaa rokottamista ehdoksi lapsilisille ja perhe-etuuksille 

Rokotteet

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ehdottaa harkittavaksi, että lasten rokottaminen asetettaisiin ehdoksi lapsilisän maksamiselle tai muille perhe-etuuksille.

Grahn-Laasosen mielestä on välttämätöntä löytää keinoja turvata rokotekattavuus, jotta lapsia voitaisiin suojella turvallisesti estettäviltä tartuntataudeilta.

– Rokottamatta jättäminen ei ole yksityisasia. Jos vanhemmat eivät anna rokottaa lapsiaan, ei synny laumasuojaa, joka estää taudin leviämisen ja tarttumisen vaikkapa pieniin lapsiin, jotka eivät vielä ikänsä puolesta ole ehtineet saada rokotetta, Grahn-Laasonen sanoo kannanotossaan.

Valtaosa suomalaislapsista rokotetaan kansallisen rokotusohjelman mukaisesti, mutta rokotekattavuus on paikoin alentunut.

Grahn-Laasonen pitää kehitystä huolestuttavana. Joillakin alueilla vain 75 prosenttia lapsista saa tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR-rokotteen, kun riittävä kattavuus syntyisi vasta rokottamalla 95 prosenttia lapsista.

Grahn-Laasonen muistuttaa, että Suomen kansallinen rokotusohjelma on kattava ja sisältää rokotteita, joiden teho ja turvallisuus on selkeästi osoitettu.

Rokotteet saa maksutta ja ne kustannetaan valtion budjetista kuten sosiaaliturva ja perhe-etuudet.

– Juuri kattavan rokotusohjelman ansiosta vaaralliset tartuntataudit ja niihin liittyvät vakavat jälkitaudit on saatu Suomesta häviämään lähes kokonaan. Jos kattavuus alenee, voivat taudit palata, Grahn-Laasonen sanoi.

Pohjanmaan Luodossa rokottamaton lapsi sai tuhkarokkotartunnan, mikä on herättänyt pelkoa epidemian synnystä. Ministerin mielestä tilanne vaatii keskustelua keinoista, joilla voitaisiin estää rokotekattavuuden heikkeneminen.

– Pienet lapset eivät voi itse päättää omasta terveydestään ja sen suojaamisesta. Vanhemmat ovat siitä vastuussa. Pakot ja velvoitteet ovat viimesijaisia, mutta onko se raja jo ylitetty, Grahn-Laasonen pohti. 

Kuluneella viikolla lasten rokottamisen puolesta ovat vedonneet myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Kumpikaan ei kannattanut rokotusten määräämistä pakollisiksi.