Terrafame ryhtyy miljoonaluokan säästökuurille – yt-neuvottelut koskevat 680:tä ihmistä

Terrafame

Miljoonaluokan säästökuurille ryhtyvä kaivosyhtiö Terrafame kertoi maanantaina aloittavansa viikon päästä yhteistoimintaneuvottelut, joiden piirissä on kaikkiaan noin 680 työntekijää, toimihenkilöä ja ylempää toimihenkilöä yhtiön yli 800 vakituisesta työntekijästä.

Yhtiön mukaan vähennystarve olisi enimmillään 75 henkilötyövuotta. Näillä vähennyksillä yhtiö tavoittelee 10 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Säästöohjelman tavoitteeksi kerrotaan yhtiön kansainvälisen kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantaminen.

–  Terrafame on matkalla kohti uutta liiketoimintaa, mutta koko toimintamme on oltava tehokasta ja kannattavaa myös liiketoiminnan laajetessa. Varmistaaksemme taloudellisesti kestävän liiketoiminnan tulevaisuudessa on nyt välttämätöntä ryhtyä tarvittaviin säästötoimenpiteisiin, sanoo toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Terrafame laajensi vuonna 2021 liiketoimintaansa akkukemikaalituotantoon, joka on kuitenkin viivästynyt pandemiassa.

Uuden akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo aloitettiin kesäkuussa, ja loppuvuodesta yhtiö kertoo toimittaneensa ensimmäisiä tuote-eriä asiakkaille.

Akkukemikaalitehtaan henkilöstö jätetään yt-neuvottelujen ulkopuolelle ja tuotannon ylösajoa jatketaan suunnitellusti.

Neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina, ja niiden arvioidaan kestävän vähintään helmikuun loppuun. Terrafame tiedottaa neuvotteluiden lopputuloksesta niiden päätyttyä.

Viime vuonna Terrafame kertoi liikevaihtonsa nousseen heinä–syyskuussa lähes 24 prosenttia edellisvuodesta noin 76,7 miljoonaan euroon.

Yhtiön kolmen kuukauden liiketulos oli 15,7 miljoonaa euroa tappiolla, kun vuotta aiemmin tappio oli 23,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan liikevaihto nousi tuolloin kasvaneiden nikkelitoimitusmäärien sekä korkeamman realisoituneen sinkin hinnan ansiosta. Käyttökatetta taas rasittivat uuden akkukemikaalitehtaan käyttökustannukset sekä keskeneräisen tuotannon varaston kasvu.