Mielenilmaus keskeytti eduskunnan kyselytunnin

Eduskunta

Eduskunnassa istunto keskeytettiin iltapäivällä hetkeksi, kun joukko mielenosoittajia huusi iskulauseita lehteriltä. Mielenilmaus tapahtui kesken kyselytunnin.

Huudoissa viitattiin ilmeisesti Turkin poliittiseen tilanteeseen. Mielenosoittajat pitelivät ainakin banderollia, jossa oli ilmeisesti vangitun kurdijohtaja Abdullah Öcalanin kuva.

Mielenosoittajat ohjattiin pian pois lehteriltä, minkä jälkeen puhemies Paula Risikko ilmoitti, että istuntoa jatketaan.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoi STT:lle, että eduskunnan lehteriltä poistettiin iltapäivällä 14 ihmistä, ja asia on nyt poliisin hoidossa. Iskulauseita huutaneen mielenosoittajajoukon takia eduskunnan istunnossa pidettiin lyhyt tauko.

Savolan saamien tietojen mukaan mielenosoituksen aihe kytkeytyy ilmeisesti kurdien ja Isisin välisiin taisteluihin.

Eduskunnan turvallisuushenkilökunta ohjasi mielenosoittajat nopeasti pois lehteriltä, ja tilanne oli ohi reilussa minuutissa.

Savolan mukaan vastaavanlaista ei tapahdu eduskunnassa kovin usein.

Eduskunta kokoontui kevätkauden ensimmäiselle suulliselle kyselytunnille.

Kokoomuksen Paula Risikko on kyselytunnilla ensi kertaa eduskunnan puhemiehenä.

Oppositio tenttasi jälleen hallitusta aktiivimallista.

SDP:n Tarja Filatovin mukaan ihmiset ovat olleet vihaisia siitä, että työttömyysturvaa leikataan. Vielä useammat ovat olleet huolissaan, kuinka he voivat täyttää aktiivimallin velvoitteet.

Filatov kysyi kuinka hallitus lieventää ihmisten pelkoa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistutti, että aktiivimalli on vain yksi osa hallituksen toimia. Sipilän mukaan pitää käydä huolella läpi, miksi aktiivimallin piiriin on joutunut työkyvyttömiä ihmisiä.

Työvoimaministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan mallia seurataan ja tehdään korjaavia toimenpiteitä eduskunnan edellyttämällä tavalla. Lindströmin mukaan lainsäädäntö ei voi olla sellaista, että sen oltua hetken voimassa lyödään hynttyyt tiskiin.

Kello 18.07 täydennetty Jukka Savolan kommentilla.