Mansikat voivat jäädä istuttamatta, ellei ulkomaalainen työvoima pääse Suomeen – “Sitten laitetaan menot nollaan ja odotetaan seuraavaa vuotta“

Yrittäjät

Puutarhataloudessa eletään pian kriittisiä aikoja sen suhteen, saadaanko ensi kesänä satoa lainkaan. Mansikkatilojenkin toiminta pyörii usein pitkälti ulkomaalaisen työvoiman varassa.

– Työluvat on nyt haettu. Tämä tilanne on erittäin vaikea sekä puutarhayrittäjille että lähtömaiden työntekijöille, espoolaisen mansikkatilan Kartanon Marjan omistaja Yrjö Rossi sanoo.

Suomen rajat ovat näillä näkymin kiinni koronavirustilanteen vuoksi 13. huhtikuuta saakka. Moni tila on pulassa, jos ne päätetään pitää kiinni sitä pitempään, Rossi toteaa.

– Mansikat pitäisi istuttaa toukokuun aikana. Miten se tehdään, ellei ole työvoimaa?

Rossin mansikkatilalla on yleensä kesäisin 60–80 ulkomaalaista työntekijää, jotka tulevat pääosin Ukrainasta. Ensimmäiset saapuvat tavallisesti heti toukokuun alussa, Rossi kertoo.

Hänellä on ollut viime vuosina myös esimerkiksi Virosta ja Liettuasta tulevia työntekijöitä. Ulkomaalaisten lisäksi Rossi oli ajatellut palkata ensi kesäksi kymmenkunta suomalaista.

– Mutta heitäkään ei tarvita, ellei ulkomaalaisia saada.

Rossi sanoo olevansa varautunut siihenkin, että Suomeen tultuaan työntekijät olisivat aluksi kaksi viikkoa karanteenissa. Kahden viikon karanteeni koskee tällä hetkellä myös kaikkialta ulkomailta palaavia suomalaisia.

Rossi kertoo kokeilleensa mansikkatilan pyörittämistä suomalaisilla työntekijöillä viimeksi kuusi vuotta sitten, mutta ongelmia oli liikaa.

– Monilla oli se, että ”eikö iPadilla voi poimia mansikoita”, hän hymähtää.

Rossin mukaan monilta suomalaisilta ei nykypäivänä enää luonnistu mansikkatiloilla tehtävä työ, joka vaatii kestävyyttä, paneutumista ja hyvää kuntoa. Hän tarvitsee työntekijöitä sekä mansikoiden istuttamiseen että poimimiseen.

– Jos työntekijät eivät ole tarvittaessa viiden aikaan aamulla pellolla, niin kyllä siinä omat vaikeutensa tulee.

Suomessa jo pitempään töissä käyneet ulkomaalaiset hallitsevat kaikki mansikkatilan työt hyvin, Rossi kehuu.

Hän sanookin, ettei Kartanon Marja tuota tänä kesänä mansikoita ollenkaan, ellei työntekijöitä saada maahan.

– Sitten laitetaan menot nollaan ja odotetaan seuraavaa vuotta.

Tuoreet mansikat kuuluvat kiinteästi Suomen kesään, mutta ongelmia tulee myös marjojen jatkojalostuksen kanssa.

– Mansikat täytyy varmaan sitten tuoda Kiinasta, Rossi heittää.