Maidon ja lihan alkuperämerkintöihin valmistellaan kansallisia tiukennuksia – voimaan jo 2017
Maa- ja metsätalousministeriössä on aloitettu maito- ja lihatuotteissa käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittamista koskevan määräaikaisen säädöksen valmistelu.
Asiasta kertoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Kauhajoen Ruokamessuilla.
Säädösvalmistelua perustellaan sillä, että kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia siitä, missä ja miten ruoka on tuotettu ja tehty ja minkälaisen reitin se on kulkenut kuluttajan ruokapöytään.
– Kuluttaja tarvitsee valintojensa tueksi riittävät ja oikeat tiedot elintarvikkeista, ministeriön tiedotteessa todetaan
Ainesosana käytettävän lihan osalta alkuperämaan ilmoittamisessa on tarkoitus noudattaa samoja sääntöjä, jotka koskevat tuoreen lihan alkuperänmerkintöjä on EU-tasolla.
Lihan osalta tulisi ilmoittaa eläimen viimeinen kasvatusmaa sekä teurastusmaa.
Maidon osalta ei ole harmonisoitua mallia alkuperämaan ilmoittamiseksi. Suomessa alkuperämaaksi on tarkoitus määritellä lypsymaa.
– Suomen säädösehdotus ilmoitetaan komissiolle ja lähetetään kansallisesti lausuntokierrokselle tämän syksyn aikana. Säädös voisi tulla voimaan kevättalvella 2017, ministeri Tiilikainen arvioi.
EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan jäsenvaltiot voivat säätää alkuperämaan pakollisesta ilmoittamisesta, jos elintarvikkeen tiettyjen ominaisuuksien ja sen alkuperän välillä on osoitettu yhteys.
Jäsenvaltion on esitettävä myös näyttö siitä, että valtaosa kuluttajista pitää tämän tiedon antamista erittäin tärkeänä.
Komissio on hyväksynyt Ranskan säädösehdotuksen, joka edellyttää maito- ja lihatuotteissa käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittamista Ranskassa valmistetuissa elintarvikkeista 1.1.2017 alkaen kahden vuoden kokeilun ajan.
Ranskan lisäksi myös Italia, Liettua, Portugali ja Kreikka ovat ilmoittaneet komissiolle säädösehdotukset maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperän ilmoittamisesta.