Maatalousministeri Leppä HS:lle: Maatilojen ulkomaisen kausityövoiman saanti turvataan tulevalla kasvukaudella

Kausityöntekijät

Suomalaisten maatilojen ulkomaisen työvoiman saanti turvataan tulevalla kasvukaudella, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) sanoo Helsingin Sanomien (HS) haastattelussa. Lepän mukaan tarkempia linjauksia asiassa on luvassa alkuvuodesta.

– Me haluamme turvata ja turvaamme kausityövoiman saamisen. Asia hoituu, Leppä sanoo.

Hän muistuttaa, että tällä kertaa liikkeellä ollaan paljon aikaisemmin kuin viime kasvukaudella.

– Olemme kokemusta rikkaampia ja valmistautuneita tähän asiaan.”

Viime vuonna koronaviruspandemia vaikutti merkittävästi ulkomaisten kausityöntekijöiden maahanpääsyyn. HS:n mukaan tavallisina vuosina kausityöntekijöitä on tullut noin 16 000, mutta viime vuonna heitä tuli Suomeen noin 7  000.

Esimerkiksi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK vaati jo syyskuussa tiedotteessaan, että maahantulon toimintamallin pitää olla selvillä nopeasti. MTK:n mukaan tilat aloittelivat jo tuolloin työvoiman hankintaa seuraavalle kaudelle.

Lepän mukaan ministeriöt pohtivat nyt yhdessä, miten ulkomaiset kausityöntekijät saadaan maahan terveysturvallisesti. Periaatteet ovat todennäköisesti samankaltaisia kuin viime kaudella.

Käytännössä tämä tarkoitta HS:n mukaan sitä, että EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät tulisivat lähtökohtaisesti keskitetysti ja järjestäytyneesti charter-lennoilla. Koronaturvallisuus on määrä varmistaa tarkemmin määriteltävin tavoin.

Kommentit (3)

 • Lukija90

  Eikö vieläkään ole käynnistetty ohjelmaa ulkomaisesta työvoimasta eroonpääsemiseksi? Puoluekokouksen aikoihin oli viimeksi puhetta Oulussa ohjelman teosta. Tee Leppä nyt heti suunnitelma 1-2v.,jotta saadaan omat kielitaitoiset kansalaiset lähitöihin. Palkkaakin pitää oikeesti maksaa ja kuluttajat sen hinnoissa. Tulee päästä pois ajatuksesta,ettäs mm.mansikka ei saa maksaa juuri mitään. Samat turhan nuukat ihmiset vetävät kaksin käsin kaljaa ja viinejä koreihinsa. Eikö ole ilmastoteko,kun jää lennot pois?

 • Lukija21

  Samalla pitää huolehtia, että Pertunmaan kylätien päällystäjät saavat osaavina ammattimiehinä työ- ja oleskeluluvat Savoon.

 • Nipsu

  Kuten tiedätte, on paljon suomalaisia ja Suomessa asuvia joita on vaikea saada töihin. Työntekijöitä pitää hakea ulkomailta asti. Joten on hyvä juttu, että ollaan tätä asiaa ajoissa hoitamassa. Koronahan toi suuria ongelmia viime keväänä ja kesänä.
  Suuri kiitos niille suomalaisille jotka lähtivät viime kesänä tekemään työtä joihin ei kausityöntekijöitä koronan vuoksi saatu. Olette ahkeria ja niitä ihmisiä Suomi tarvitsee tulevaisuudessakin…
  Kuten jutussa mainitaan, korona on otettava huomioon myös tulevana kautena… Tervetuloa työtä vieroksumattomat ihmiset!
  Hyvä Leppä!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen