Lintilä: SSAB:n miljardi-investoinnin menetys tuo vakavan viestin hallituksen kehysriiheen – Rydmanin mukaan kaikki voitava tehtiin
Raahen terästehdas jäi kakkossijalle, kun teräsyhtiö SSAB päätti lopulta rakentaa fossiilivapaan tuotantolaitoksen Ruotsin Luulajaan. Investointi kustantaa arviolta 4,5 miljardia euroa.
– Se on Suomelle tappio, ilman muuta, sanoo entinen elinkeinoministeri, kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.).
Hän katsoo, että SSAB:n päätös tuo mukanaan vakavan viestin huhtikuun puolivälissä pidettävään hallituksen kehysriiheen.
– Kehysriihessä hallituksen kannattaa uhrata aikaa siihen, millä tavoilla se pystyy edesauttamaan sellaisten investointien toteutumista, joita Suomeen on tällä hetkellä suunnitteilla.
Lintilä ihmettelee, miksi uusista ja mittavista vihreän siirtymän investointisuunnitelmista ei ole kuultu viime aikoina.
– Viime kaudella niitä tuli vielä aika paljon. Nyt sellaisista ei ole kuultu eivätkä nekään ole lähteneet liikkeelle, joista viime kaudella kerrottiin. Jotain tässä yleisessä ilmapiirissä on tapahtunut, mikä ulkomaisia investoijia pohdituttaa, hän sanoo.
Lintilän mukaan Suomi on edelleen hyvä maa investoida.
– Jollain tavalla hallituksen tulee ryhdistäytyä siinä, miten näitä vihreän siirtymän investointeja saadaan liikkeelle ja mitä toimenpiteitä se vaatii. Ulkomaiset investoijat seuraavat hyvin tarkasti erilaisia tekoja ja puheenvuoroja, ne ovat signaaleja investoijille.
Lintilä sanoo, että Suomesta lähtee nyt ”hyvin synkät viestit” ulospäin. Yleinen ilmapiiri on kuitenkin se kaikkein tärkein asia investointipäätöksissä, ex-ministeri näkee.
– Suomessa kriisitietoisuus on jo hyvin selvää. Nyt pitäisi pystyä myymään ulos myös viestiä siitä, että Suomi on edelleen potentiaalinen maa investoida.
Nykyinen elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) kertoo, että työ- ja elinkeinoministeriö on pitänyt koko ajan tiivistä yhteyttä SSAB:n johtoon ja pyrkinyt edistämään sitä, että Raahen terästehtaaseen investoitaisiin ennen Luulajaa.
– Olemme korostaneet sitä, että Suomen Ruotsia paremmat sähkönsiirtoyhteydet olisivat puoltaneet investointia Raaheen. Lisäksi Raahen hankkeelle annettiin etusijamenettely ympäristölupakäsittelyssä. Kaikki tehtiin, mitä oli tehtävissä, Rydman viestittää Suomenmaalle.
Rydmanin mukaan SSAB:n päätös oli ”Suomen kannalta hyvin valitettava, mutta ei täysin odottamaton”.
– Yhtiö on itse kommentoinut laajahkosti päätöksensä taustoja, ja minulla on kaikki syyt luottaa niihin perusteluihin, jotka yhtiö on esittänyt, hän toteaa.
– Yhtiö on tehnyt linjauksensa liiketaloudellisista syistä. Raahen tehdas on Luulajaa kannattavampi, joten yhtiö on katsonut liiketaloudellisesti perustellummaksi aloittaa tehtaiden modernisointi Luulajasta.
Rydmanin mukaan hyvä puoli asiassa on kuitenkin se, ettei Raahen investointia ole kuopattu, vaan se on SSAB:n agendalla edelleen. Raahen terästehdas on tarkoitus muuttaa myöhemmin fossiilivapaaksi.
– Olisimme tietysti toivoneet, että Raahe olisi toteutunut jo ennen Luulajaa, mutta toivomme, että SSAB tekee myönteisen päätöksen myös Raahen investoinnista mahdollisimman pian, ministeri sanoo.