Lintilä kumoaa "Ruotsi-argumentin" ja muistuttaa turpeen tosiasioista: "Ei kielletä eikä olla kieltämässä"
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) muistuttaa Suomenmaan blogissaan, että turvekeskustelussa on syytä muistaa tosiasiat.
– Tarmo tulee suunnata sellaisiin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Turpeen luokittelu uusiutuvaksi ei ole sellainen.
Lintilä osoittaa sympatiansa tuottajille, joilla on menossa elinkeino alta. Hän tapasi viikko sitten perjantaina moottorimarssille osallistuneita turveyrittäjiä.
– Heidän viestinsä oli vakava: elinkeino on lähdössä alta.
– Keskipohjalaisena tunnen turvetuotannon merkityksen alueille ja yrittäjien kovan työn arvon täysin. Moni on tehtyn elämäntyönsä suomalaisten kotien lämmittämiseksi kotimaisella energialla, Lintilä kirjoittaa.
Elinkeinoministeri huomauttaa kuitenkin, että hänen asettamansa laajapohjainen turvetyöryhmä on käsitellyt asiaa kattavasti raportissaan, ja raportti osoittaa selvästi, että kansallisilla poliittisilla aloitteilla ei voi muuttaa turpeen asemaa tai vapauttaa sitä päästökauppamaksuista.
– EU:n päästökauppa perustuu kansainvälisen hallitusten välisen ilmastopaneeli IPCC:n ohjeistuksiin. IPCC luokittelee turpeen hitaasti uusiutuvana polttoaineena omaan luokkaansa, mutta toteaa sen päästöjen olevan silti verrannolliset fossiilisiin polttoaineeseen, Lintilä täsmentää.
Väistämättömän edessä hallitus ja kaikki sen puolueet ovat kantaneet kiitettävästi vastuunsa, Lintilä toteaa. Turveala on saamassa 70 miljoonan euron tukipaketin. Vuosikymmenen loppuun asti on myös voimassa energiakäytön verottoman osan laajennus.
Hän kertoo myös, että koko hallitus tunnusti turpeen merkityksen myös jatkossa, vaikka energiapoltto ajautuukin alas. Hän korostaa, että turvetta ei kielletä eikä olla kieltämässä, toisin kuin kivihiili Sipilän hallituksen tekemän päätöksen mukaisesti.
– Pidän merkittävänä sitä, että koko hallitus tunnusti riihen päätöksissä turpeen tarpeen myös jatkossa. Turvetta tarvitaan paitsi huoltovarmuuspolttoaineena, myös kasvualustana kasvihuone- ja metsätaimituotannossa, kuivikkeena kotieläintaloudessa ja uusien tuotteiden raaka-aineena.
Paljon kuullun väitteen siitä, että Ruotsi luokittelisi turpeen uusiutuvaksi luonnonvaraksi Lintilä tyrmää, ja muistuttaa, että myös Ruotsissa maksetaan turpeesta samat päästökauppamaksut. Samalla turpeen energiakäytön taso on siellä merkittävästi alemmalla tasolla kuin Suomessa.
– Olen pyytänyt ministeriöni virkamiehiä varmistamaan tämän Ruotsin lainsäädännöstä. Siinä uusiutuvaksi energiaksi luokitellaan bioenergia, geoterminen energia, aurinkovoima, vesivoima ja aaltovoima. Turve mainitaan erikseen. Totta on, että Ruotsissa käytettävien uusiutuvan energian sähkösertifikaateissa voi käyttää osin turpeella tuotettua energiaa.