Lääkärikansanedustaja haluaa kasvomaskit välittömästi uudelleen käyttöön

Mia Laihon mukaan kasvomaskivelvoite pitää saada myös lakiin
Koronavirus

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, lääketieteen tohtori Mia Laiho vaatii tiukempaa kasvomaskisuositusta otettavaksi uudelleen käyttöön. Kokoomusedustajan mukaan kasvomaskivelvoite tulisi kirjata myös tartuntatautilakiin.

Laiho katsoo, että pelkkä 80 prosentin rokotuskattavuus ei yksin riitä epidemian kääntämiseen laskusuuntaan.

– Kasvomaskisuositus on otettava välittömästi takaisin niissä tilanteissa, joissa turvavälejä ei voida toteuttaa, kuten esimerkiksi joukkoliikenteessä, tapahtumissa ja kaupoissa. Hallitus väljensi kasvomaskisuositusta aivan liian aikaisin, Laiho sanoo tiedotteessa.

– Kun suosituksesta luovuttiin, käytännössä kasvomaskien käyttö kaupoissa ja julkisessa liikenteessä on romahtanut. Samaan aikaan tartuntatautimäärät ovat lähteneet selkeään nousuun.

Laihon mukaan kasvomaskivelvoitteen mahdollisuus pitää olla lainsäädännössä, jotta käytössä olisi koronasulkuja kevyempiä työvälineitä käytössä.

– On muistettava myös, että rokotuskattavuus on alhaisempi ja tartuntoja on enemmän niillä alueilla, joissa maahanmuuttajataustaista väestöä asuu enemmän. On alueellisesti vaarallinen yhdistelmä, jos rokotuskattavuus ja maskin käyttö on matala.

Laiho muistuttaa, että myös perustuslakivaliokunta näytti maskipakolle vihreää valoa viime keväänä lausunnossaan.

Valiokunnan lausunnon mukaan hallituksen oli syytä ryhtyä lainvalmisteluun käyttövelvollisuudesta ja säätää siitä esimerkiksi tartuntatautilaissa. Tartuntatautilakiin velvoitetta ei kuitenkaan kirjattu.

– Kun tartuntamäärät ovat selkeässä nousussa ja näitä tautiryppäitä on alueellisesti, pitää tiukemmat suositukset saada käyttöön ja maskivelvoite tartuntatautilakiin. Hallitukselta tarvitaan nyt toimenpiteitä koronatilanteen haltuun saamiseksi. Hallitus ei voi jäädä vain passiivisen seuraajan rooliin yleisvaarallisen taudin ollessa kyseessä, Laiho sanoo.