Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Politiikka

Eva: Suomalaiset yhä oikeistolaisempia

15.7.2025 6:01
Lue lisää 
Historia
Suomalaisen jääkäripataljoona 27:n 3. komppania kuvattuna Saksassa ensimmäisen maailmansodan aikana. (Kuva: CC BY 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.fi) / Wikimedia Commons)

"Kyllä minä jouran" – Isontalon Antin ja kumppanien Saksan-retkellä oli kauaskantoiset seuraukset

Jääkäriliikkeen perustanut kokous pidettiin päivälleen 110 vuotta sitten
Lauri Heikkilä 20.11.2024 21:30, muokattu 22.11.2024 16:05
a– a+
Historia

Ensimmäinen maailmansota syttyi kesällä 1914. Suomikin julistettiin sotatilaan, vaikka Venäjän keisarin alainen itsehallintoalue ei suoraan ollutkaan sodassa osallinen.

Emämaa Venäjän armeijassa Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan taisteli kuitenkin kohtalaisen suuri määrä suomalaisia ammattisotilaita. Tunnetuin heistä on myöhempi armeijan ylipäällikkö ja tasavallan presidentti C. G. E. Mannerheim, joka johti venäläisjoukkoja kenraalimajurina ja kenraaliluutnanttina.

Sota näkyi Suomessa etenkin linnoitustöinä, sillä Venäjä pelkäsi Saksan nousevan Suomessa maihin ja hyökkäävän Suomen kautta Pietariin.

Moni suomalainen olisi suonutkin näin käyvän. Siinä missä Mannerheim ja muut ammattilaiset taistelivat Venäjän riveissä, laajoissa kansalaispiireissä heräsi into Saksan tukemiseen ja toisaalta ajatus, että Saksan avulla Suomi voisi itsenäistyä.

Suomen luottamusmieslähetystö Saksan Libaussa vuonna 1917. (Kuva: Suomen Vapaussota-teos, Nurmio, Svedlin, Donner, Gummerus, Jyväskylä 1930 / Lisenssi / Wikimedia Commons)

Tasan 110 vuotta sitten, 20. marraskuuta 1914 Helsingin pohjalaisten osakuntien Ostrobotnia-talolla järjestettiin kokous, joka osoitti suunnan itsenäisyysliikkeen seuraaville askelille.

Muutama päivä aiemmin julkaistu suuri venäläistyttämisohjelma, joka pyrki integroimaan Suomen tiukasti osaksi Venäjän hallintoa, katkaisi kamelin selän ja antoi sytykkeen aktiivisen vastarinnan alulle.

Itsenäisyysajatukset eivät varsinaisesti olleet valtavirtaa 1910-luvun alkupuolella, sillä mahdollisuuteen ei uskottu. Ensimmäinen maailmansota kuitenkin muutti tilanteen.

Ostrobotnian kokous oli melko pienen porukan salainen kokoontuminen, kymmenen tai kaksikymmentä henkeä, mutta liikkeellepanevana voimana merkittävä. Aktivistit alkoivat ottaa yhteyttä eri piireihin, muun muassa Saksan entiseen Helsingin-konsuliin.

Konsuli Albert Goldbeck-Löwen tunteneet ja saksantaitoiset ylioppilasaktivistit Bertel Paulig ja Walter Horn matkustivat Ruotsiin Saksan Tukholman-suurlähetystöön neuvottelemaan.

Saksa ei ollut ainoa taho, jonka apua tunnusteltiin, mutta pian kävi ilmi, että Saksa oli Suomen paras mahdollisuus. Esimerkiksi ruotsalaiset tekivät selväksi, että heiltä oli odotettavissa vain sympatiaa.

Horn, Paulig ja historioitsija Herman Gummerus laativat raportin Saksan sotaministeriölle suomalaisten mielialoista ja maan tilanteesta. Raportissa esitettiin toive suomalaisten sotilaskoulutuksesta Saksassa.

Suunnitelmassa esitettiin, että Suomi kouluttaisi sotilaita, jotka tukisivat Saksan maihinnousua Suomeen sabotaasi- ja sissitoiminnalla Venäjää vastaan. Samalla kansa nousisi kapinaan ja suomalaiset ja saksalaiset ajaisivat yhdessä venäläiset maasta ja Suomi itsenäistyisi.

Saksa ei ollut vielä valmis sitoutumaan maihinnousuun, mutta lupasi kouluttaa 200 suomalaista sotilaiksi.

Ensimmäiset koulutettavat saapuivat Saksaan Lockstedtin leiriin nykyisen Schleswig-Holsteinin alueelle 25. helmikuuta 1915. Tuossa vaiheessa heitä oli 55.

Saksaan lähtevien piti osata kieltä, ja olla ”sivistyneitä, luotettavia ja hyvistä perheistä”.

Saksassa koulutettavia alettiin kutsua jääkäreiksi. Sana tulee saksan kielen Jäger-termistä, joka tarkoittaa metsästäjää. Sana laajeni 1700-luvulla tarkoittamaan kivääriä käyttävää jalkaväen sotilasta ja ruotsissakin alettiin puhua jägareista. Jääkäri oli ruotsin kautta Suomessakin tuttu sana Ruotsin vallan ajalta, jolloin jo perustettiin jääkäripataljoonia ja -rykmentti Suomen alueelle.

Sotilaskoulutusta annettiin myös Suomessa, mutta tämä toiminta ei ollut kovin organisoitua eivätkä kouluttajina olleet ammattisotilaat. Ampumataitoa ja sotilaskuntoa harjoitettiin salaisesti vapaaehtoispohjalta sen mukaan, miten mahdollisuuksia oli. Alueellista vaihtelua oli luonnollisesti runsaasti.

Jääkäripataljoona 27:n lippu. (Kuva: Gérald Garitan / Lisenssi / Wikimedia Commons)

Kaiken kaikkiaan Saksassa sai sotilaskoulutusta maailmansodan aikana 1895 suomalaismiestä. Partiokurssiksi Pfadfinder-nimellä naamioitu toiminta laajeni yhä useamman suomalaisen saapuessa Saksaan, ja nimeksi tuli Lockstedtin harjoitusjoukko.

Rintamalle nykyisen Latvian alueelle joukko lähti jo pataljoonan vahvuisena. Toista tuhatta jääkäriä sai tulikasteensa 25. kesäkuuta 1916 venäläisten tykistökeskityksessä.

Rintama oli valittu jääkäripataljoona 27:lle niin, ettei suuria tappioita harvalukuiselle suomalaisjoukolle tulisi, mutta että nämä saisivat myös kallisarvoista rintamakokemusta ennen Suomeen paluuta.

Kaikkiaan Saksan riveissä kaatui 13 jääkäriä. Neljästoista sotatoimissa kuollut oli hyökkäyksestä kieltäytynyt Sven Saarikoski, jonka komppanianpäällikkö Armas Ståhlberg teloitti pistoolillaan tammikuussa 1917. Komppanianpäällikkö aikoi antaa varoittavan esimerkin preussilaisen sotilaskurin tyylillä, mutta tapaus aiheutti ehkä vain pahemman kriisin jääkärien keskuudessa. Ståhlbergia pidettiin laajalti murhaajana. Hänelle ei kuitenkaan koitunut seurauksia. Majuri Ståhlberg kaatui sisällissodassa 1918. Hän oli sukua Suomen ensimmäiselle presidentille K. J. Ståhlbergille.

Jääkäri juottaa hevosta kesällä 1916. Taustalla suomalaisten rakentama esikunnan puhelinkeskusasema Missen rintamalla Sihlessä. (Kuva: Historian kuvakokoelma / Museovirasto, CC BY 4.0)

Vaikeinta jääkärin sotilaspolulla oli ehkä Saksaan pääseminen. Venäjän viranomaiset ja muu esivalta olivat riskinä Suomessa, ja ennen pitkää myös tietoisia jääkäriliikkeestä.

Aktivistien verkostot olivat kohtalaisen laajat ja onnistuivat toimimaan pääosin salaisesti. Sotilaskoulutukseen lähtevä nuorukainen yleensä kulki ohjeistettuna etapilta toiselle ja lopulta Ruotsin puolelle, jota kautta Saksaan pääsi helpoimmin.

Osa jäi kiinni. 78 niin kutsuttua kalterijääkäriä joutui vangiksi Pietariin. Tunnetuimpia kalterijääkäreitä lienevät kenraaliksi ja puolustusvoimien komentajaksi noussut Aarne Sihvo, Lapuanliikkeen johtaja Vihtori Kosola sekä maalaisliittolainen poliitikko ja päätoimittaja Artturi Leinonen.

Jääkärivärvärit hankkivat sotilaskoulutettavia verkostojensa kautta hyviksi ja luotettaviksi arvioimistaan miehistä. Saksan kielen taito ei enää koulutettavien määrän kasvaessa ollut edellytys.

Värväys oli vilkasta Uudellamaalla ja Karjalassa, mutta etenkin Pohjanmaalla jääkärit muodostuivat alueen ylpeydenaiheeksi.

Kuvassa esimerkki jääkäriunivormusta. Sitä kantaa jääkäriupseeri Juha Latikka Nurmosta. (Kuva: Kansatieteen kuvakokoelma / Museovirasto, CC BY 4.0)
Haavoittunut jääkäri kertoo sotakokemuksistaan Kaisaniemen ravintolan luona Helsingissä vappuaamuna 1.5.1918. (Kuva: JOKA Journalistinen kuva-arkisto / Otava / Museovirasto, CC BY 4.0)

Eräs esimerkki värväyksestä on kuvattu historioitsija, politiikastakin tutun Jussi Niinistön teoksessa Isontalon Antti – Eteläpohjalainen jääkäri, värväri ja seitsemän sodan veteraani.

Antti Isotalo oli kuuluisan samannimisen puukkojunkkarin pojanpoika. Isoo-Antti vanhempi oli kuollut muutama vuosi ennen ensimmäisen maailmansodan alkua.

”Lokakuun alussa 1915 Juho Ekola tapasi Alahärmän Alapään nuorisoseurantalolla tuttavansa Antti Isotalon. Ekola oli jo aiemmin varovasti tunnustellut Isotalon mielipiteitä itsenäisyysajatuksen suhteen, joten hän saattoi nyt kertoa, että Saksassa oli perusteilla kokonainen pataljoona suomalaisista vapaaehtoisista ja että nuoria miehiä oli tarve saada liikkeelle.

– Kyllä minä jouran, vastasi Isotalo empimättä ja ojensi Ekolalle kätensä sanojensa vahvistukseksi.”

Isotalo ja joukko muita matkalaisia, joista yksi ei ollut mukana jääkäriliikkeessä vaan menossa Amerikkaan, seilasi moottoriveneellä Merenkurkun yli Ruotsiin. Moottorikin sammui ankarassa syysmyrskyssä keskellä merta. Pohjaan mennään, jos ollaan mennäkseen, Isotalo muisteli myöhemmin ajatelleensa, ja oli tokaissut kipparille, ettei hän pelkää koskaan.

Matka kesti viikon, ja Isotalo liittyi Lockstedtin leirillä ensimmäiseen komppaniaan. Preussilainen kova koulutus oli ilmeisimmin Isontalon mieleen.

”Mutta kaikki meni niin kuin rasvassa vain, sillä me olimme täynnä pyhää innostusta ja toivossa että tulee aika jolloin saamme käyttää oppia hyväksemme”, Isotalo muisteli Niinistön teoksen mukaan alokasaikaansa myöhemmin.

Antti Isotalo oli eräs tunnetuimmista jääkäreistä. (Kuva: Puolustusministeriön sotahistoriallinen Suomen jääkärien elämäkerrastojulkaisu IV, WSOY Porvoo 1938 / Lisenssi / Wikimedia Commons)

Isotalo saapui takaisin Suomeen jääkärien pääjoukon mukana 25. helmikuuta 1918 sisällissodan jo sytyttyä Suomessa. Hän taisteli maaliskuun 28.:een asti, jolloin hän haavoittui vasempaan reiteensä Kalevankankaalla Tampereen taistelun aikana.

Isotalo osallistui myöhemmin heimosotiin, Itä-Karjalan kansannousuun ja jatkosotaan. Hänen korkein sotilasarvonsa oli luutnantti. Työuransa hän teki Alkon palveluksessa ja kuoli 69-vuotiaana vuonna 1964.

Jääkärit muodostivat sisällissodan aikana valkoisen armeijan päällystöstä suurimman osan toimien myös joukkojen kouluttajina. Jonkin verran jääkäreitä myös kaatui.

Sodan jälkeen jääkärit muodostivat Suomen armeijan nuoremman upseerikunnan ydinosan. Everstit ja kenraalit olivat hankkineet kannuksensa Venäjällä. Tämä loi upseeriston sisälle jännitteitä, ja etenkin valkoinen oikeisto piti jääkäritaustaisten upseerien puolta suhtautuen tsaarin armeijan kaluunaherroihin epäileväisesti.

Moni jääkäri kohosi lopulta aina ylimpään upseerikuntaan asti.

Saksaan vapaaehtoisesti jääneitä jääkäreitä oli tiettävästi lukuisia, samoin kuin punaisten puolella taistelleita jääkäreitä.

Viimeinen elossa ollut jääkäri oli Väinö Valve, joka kuoli 99-vuotiaana maaliskuussa 1995. Jääkärikenraali Valve johti maailmansotien välillä ja toisen maailmansodan aikana Suomen rannikkopuolustusta sekä merivoimia ja toimi myös puolustusministerinä (amm.) vuosina 1944–1945.

Jääkärien perinnetyö on jatkunut melkein sata vuotta milloin hiljaisempana, milloin vahvempana. Tänä päivänä työtä tekee esimerkiksi Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys ry. Jääkärien muistomerkkejä on eri puolilla Suomea ja myös vanhalla harjoitusalueella Saksassa.

Itäisen jääkärietapin 1915–1917 muistomerkki on yksi Suomen jääkärimuistomerkeistä. (Kuva: Lisenssi / Wikimedia Commons)

Lähteitä ja lisätietoa

Uutta valoa jääkärihistoriaan – näin he itse sen kertoivat (Tauno Kuusimäen 1960–1970-luvuilla tekemiä jääkärien haastatteluja, Yleisradion Elävä arkisto)

Helsingin Sanomat 20.11.2014

Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys ry:n kotisivut

Niinistö, Jussi: Isontalon Antti – Eteläpohjalainen jääkäri, värväri ja seitsemän sodan veteraani. Helsinki: Suomalaisen kirjallisuuden seura, 2008

Lue myös

Vaikka on helle, pöytätuulettimia ei enää osteta – S-ryhmän data kertoo, mikä ratkaisee

Suomalaiset panostavat kotitalouksissa yhä enemmän ilmanlaatuun ja lämpötilaan. Asia käy ilmi S-ryhmän myyntitiedoista ja...
15.7.2025 22:00

Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan

Se oli kaunis, elegantti ja lensi kuin enkeli. Jos aikansa liikennelentäjiltä ja lentomatkustajilta kysyisi...
15.7.2025 21:05

"Kun ei ole 30 vuoteen edes joulukorttia tullut" – Voiko jälkeläisensä jättää ilman perintöä?

Huonot tai etäiset välit eivät kuitenkaan ole lain mukaan riittävä perinnöttömäksi jättämisen syy
15.7.2025 21:00

Aihetunnisteet

aktivismi Antti Isotalo ensimmäinen maailmansota Historia itsenäisyysliike jääkäriliike jääkäripataljoona 27 jääkärit jääkärivärvärit kalterijääkärit sotahistoria Suomen itsenäistyminen Suomen sisällissota valkokaarti

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Bidenilta vastaus Trumpille
Uutiset | 14.7.2025 12:19
Trumpilta jysähti kova uhkavaatimus Venäjälle – Ukrainalle luvassa massiivinen aselasti
Uutiset | 14.7.2025 18:30
”Suuri käänne” – Trump antoi Patriot-lupauksen Ukrainalle kriittisellä hetkellä, sanoo ilmatorjunnan asiantuntija
Uutiset | 14.7.2025 14:38
Bussivaras ajeli pitkin Helsinkiä, otti pari matkustajaakin kyytiin
Uutiset | 15.7.2025 15:39
Mitä kuuluu ampiaisille? – Tutkija kertoo
Uutiset | 14.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00
Tieku: Unenlaatua voi parantaa helpolla ruokailukikalla
Uutiset | 9.7.2025 22:45
Tämä on suosituinta metsästystä – 2,9 miljoonaa metsästyspäivää
Uutiset | 13.7.2025 21:00
Black Sabbath on poikkeuksellinen yhtye myös tavalla, joka ei heti tule mieleen
Uutiset | 7.7.2025 23:00
Hoitamaton vajaus altistaa iäkkäät kaatuilulle
Uutiset | 6.7.2025 19:00
Tieliikennelaki vaatii, läheskään kaikki autoilijat eivät noudata
Uutiset | 14.7.2025 22:00
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Tänä vuonna lakkojen ja suppilovahveroiden löytämisessä auttaa moderni jippo
Uutiset | 9.7.2025 19:15
Ihminen jäi junan alle
Uutiset | 1.7.2025 12:15
Tätä tuotetta kutsutaan ”luonnon Ozempiciksi” – mitä sanovat asiantuntijat?
Uutiset | 13.6.2025 21:21
Onko savusaunominen sama asia kuin vetäisi pari röökiä? – Näin sanoo tutkija
Uutiset | 20.6.2025 15:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Kiistelty köyhän miehen suihkuhävittäjä oli huono ostos – ”Nutikalla” tehtiin silti suomalaista ilmailuhistoriaa
Uutiset | 29.6.2025 21:05
Älä aseta ruohonleikkuria tähän asentoon
Uutiset | 1.7.2025 19:45
Foreca: Myrsky näyttää entistäkin rajummalta
Uutiset | 3.7.2025 16:01
Kyiv Independent: Isku Kertshinsalmen sillalle
Uutiset | 30.6.2025 12:00
Syöpä on kallis paukku etenkin Suomessa – Tutkimus: Joka viides jättänyt hoidon väliin rahasyistä
Uutiset | 5.7.2025 10:00
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00

Uusimmat

Vaikka on helle, pöytätuulettimia ei enää osteta – S-ryhmän data kertoo, mikä ratkaisee
Uutiset | 15.7.2025 22:00
Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan
Uutiset | 15.7.2025 21:05
”Kun ei ole 30 vuoteen edes joulukorttia tullut” – Voiko jälkeläisensä jättää ilman perintöä?
Uutiset | 15.7.2025 21:00
Lapsettomat jättävät usein sukulaiset pois testamentista
Uutiset | 15.7.2025 20:00
Päätös Venäjä-pakotepaketista lykkääntyi jälleen, Slovakia vastusti
Uutiset | 15.7.2025 18:50
Asiantuntija arvioi Trumpin 50 päivän määräajan kytkeytyvän Putinin vierailuun Kiinassa – ”Ei se ole hatusta vedetty”
Uutiset | 15.7.2025 16:31
Bussivaras ajeli pitkin Helsinkiä, otti pari matkustajaakin kyytiin
Uutiset | 15.7.2025 15:39
Eurosetelit menevät uusiksi – teemoissa jokia ja lintuja
Uutiset | 15.7.2025 14:54
Halla-ahon avustaja syytteessä luottamusaseman väärinkäytöstä
Uutiset | 15.7.2025 13:49
Venäjä haluaa aikaa vastaamiseen Trumpille
Uutiset | 15.7.2025 13:49
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Kirjat | Sunny Car Center suisti Hämeenlinnan apatiaan, joka jatkuu yhä
Uutiset | 13.7.2025 12:00
Kirjat | Patriootti luotti sanan mahtiin
Uutiset | 12.7.2025 18:00
”Hallitus teki aivan järkyttävän tempun” – keskustalaisilta maatalouspoliitikoilta tylyt arviot
Uutiset | 12.7.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Vaikka on helle, pöytätuulettimia ei enää osteta – S-ryhmän data kertoo, mikä ratkaisee
Uutiset | 15.7.2025 22:00
Rakastettu Caravelle siirsi Finnairin suihkukoneaikaan – elegantti ranskalaiskone ei unohdu koskaan
Uutiset | 15.7.2025 21:05
”Kun ei ole 30 vuoteen edes joulukorttia tullut” – Voiko jälkeläisensä jättää ilman perintöä?
Uutiset | 15.7.2025 21:00
Puolustusvoimat myöntää tehneensä virheitä johtajavalinnoissa
Uutiset | 11.7.2025 14:01
Uusi ”koko kansan päihde” näkyy jo hälyttävästi
Uutiset | 7.7.2025 20:00
Ennuste: Tältä näyttää heinäkuun loppupuoliskon sää
Uutiset | 7.7.2025 21:00

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Demokratian ja diktatuurin perusarvot
Mielipide | 15.7.2025 10:27
Lukijalta: Eriarvoistava digimaailma
Mielipide | 14.7.2025 13:09
Lukijalta: Mistä ihmisen tuhoava käyttäytyminen johtuu?
Mielipide | 14.7.2025 13:02
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Suviseurojen viestintä yllätti raikkaudellaan
Mielipide | 3.7.2025 13:00
Lukijalta: Puun myyntiverotus puolitettava kuten Vanhasen hallituksen aikana
Mielipide | 14.7.2025 12:58
Lukijalta: Sinkkuelämää ja syntyvyyden lasku – sattumaa vai sukupolvikokemus?
Mielipide | 4.7.2025 10:17
Lukijalta: Lännen aseavulla ja Venäjä-pakotteilla Ukrainan sotaa tuskin saadaan loppumaan
Mielipide | 14.7.2025 12:35

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Keskustan Savola: seutukunta menestyy yhteistyöllä
Uutiset | 28.6.2025 10:29
Kulmuni Euroopan parlamentin keskiryhmän neuvottelijaksi Venäjän kaasutuonnin kieltämistä koskevaan esitykseen
Uutiset | 10.7.2025 11:30
Euroopan keskiryhmältä maatalouspaperi – Elsi Katainen: Yhteisen maatalouspolitiikan on turvattava viljelijöiden toimeentulo ja Euroopan ruokaturva
Uutiset | 10.7.2025 16:41
Paluumuuttaja Pietu Heiskasesta Pohjois-Karjalan Keskustanuorten uusi puheenjohtaja
Keskusta | 20.10.2017 11:37
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste