Kurvinen HS:ssa: Liikunnan ja urheilun leikkauksia ei välttämättä olisi kompensoitu lainkaan ilman keskustaa
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan liikunnan ja urheilun valtiolta saamaan rahoitukseen on saatava selvyys. Kurvinen kommentoi asiaa Helsingin Sanomien haastattelussa.
Liikunnan saama rahoitus on aiemmin kytkeytynyt vahvasti Veikkaukselta saatuihin tuloihin, mutta nyt tilannne on muuttumassa merkittävästi, kun Veikkauksen tulot ovat vähentyneet. Urheilun tukirahoihin ei ole suoraa budjettirahoitusta.
Veikkauksen edunsaajille aiheutuvien leikkausten piti toteutua osin jo ensi vuonna, mutta hallitus päätti lokakuussa perua ne. Liikunnan ja urheilun osuus leikkauksista olisi ollut 12 miljoonaa euroa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.), opetusministeri Li Andersson (vas.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) keskittyivät lokakuussa vaatimaan lähinnä kulttuurille suunnattujen leikkausten peruuttamista. Kurvisen mukaan ilman hänen ja keskustan aktiivista toimintaa liikunnan leikkaukset olisivat jääneet jalkoihin eikä niitä olisi kompensoitu lainkaan.
– Kun Marinin ulostulot ja hässäkkä tulivat päälle, sanoin, että jos tukien leikkauksia kompensoidaan, niin kompensoidaan sitten reilusti kaikille edunsaajille samassa suhteessa. Ei olisi ollut mitään perusteita sille, että kulttuuri olisi saanut täyden kompensaation ja urheilulle olisivat jääneet leikkaukset, Kurvinen sanoo.
Ministeri kuitenkin alleviivaa, ettei Marinin hallitus ole urheiluvihamielinen.
– Tässä kävi vain klassinen politiikan ongelma. Kun kulttuurin rahoista pidettiin meteliä, hallituksessa unohdettiin, että onhan siellä kyseessä myös urheilun ja nuorisotyön rahat. Pidän tärkeänä, että kulttuuri ja urheilu tulevat tasapuolisesti kohdelluksi.
Veikkauksen leikkausten peruutus ei kuitenkaan tuonut selvyyttä alan tilanteeseen, Kurvinen korostaa. Vaikka ensi vuoden leikkauksia ei tule, ne odottavat kuitenkin vuonna 2023. Silloin edessä on paljon suuremmat leikkaukset niin kulttuuriin, tieteeseen, liikuntaan, urheiluun, nuorisotyöhön kuin järjestöihinkin.
Vuoden 2024 määrärahoista ei tiedetä vielä mitään.
– Tämä asia pitää nyt vain hoitaa. Ei ole reilua urheilijoille, liikunta-alan järjestöille eikä urheiluseuroille, että homma on näin sekaisin emmekä tiedä, mitä lähivuosina tapahtuu. Sekavuus pitää lopettaa, Kurvinen sanoo Helsingin Sanomille.
Veikkauksen tulonsiirroista käytävässä keskustelussa on nostettu useita kertoja esiin ratkaisu, että Veikkauksen tuotot ohjataan valtion budjettiin. Myös Kurvinen kannattaa tätä ideaa.
Hän kuitenkin muistuttaa, ettei ratkaisu ole täysin ongelmaton. Budjettirahoituksessa liikunta, kulttuuri ja muut joutuisivat kamppailemaan samoista euroista valtion muiden menojen kuten poliisin, puolustusvoimien tai sote-kustannusten kanssa.
–Varoitan kenttää, että tämäkään ei tule olemaan helppo ratkaisu. Kipuilua tulee lähivuosina. Se on silti linjakkain ja selkein malli, Kurvinen sanoo.
Hänen mielestään puolueiden tulisi turvata keskinäisellä sopimuksella jonkinlainen rahoituksen minimitaso. Sitä hän ei kannata lainkaan, että urheilun tukirahat menisivät aina uusiksi neljän vuoden välein, kun hallituskaudet vaihtuvat.
– Mutta pitää olla myös realistinen: aina käydään vaaleja, hallitukset vaihtuvat ja taloustilanteet vaihtuvat, Kurvinen summaa.