Kuntaliitto: Hallitus kuuli kentän hätähuudon – toukokuun lisäbudjetista kunnille vähintään miljardi euroa

Kehysriihi

Kuntaliitto kiittelee kehysriihensä päättänyttä hallitusta kuntien ja kaupunkien kuuntelemisesta herkällä korvalla.

Hallitus lupasi kohdistaa toukokuun lisätalousarviossa kunnille ja sairaanhoitopiireille vähintään noin miljardin euron lisätuen. Kuntaliiton mukaan tämä helpottaa kuntatalouden akuuttia kriisiä.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen näkee, että koronakriisin etenemistä on arvioita jatkuvasti, sillä se loppulaskua on vielä vaikea arvioida.

– Vaikka kunnat hoitavat poikkeustilan ja koronapandemian asettamia tehtäviä ketterästi ja pystyvät ylläpitämään rahoitustaankin koronakriisin aikana, niin tulevien vuosien kuntapalveluille tilanne on dramaattinen, Karhunen sanoo.

Karhunen pitää selvänä, että hallitusohjelma menee uusiksi. Hän painottaa, että tässä taloustilanteessa kuntien uusiin tehtäviin on suhtauduttava ”erittäin pidättyväisesti”.

Kuntatalous oli jo valmiiksi ahtaalla heikon verotulokehityksen ja väestön ikääntymisen vuoksi. Nyt talouden rajoitustoimet, työttömyyden kasvu ja yritysten ongelmat rokottavat kuntien veropohjaa ennennäkemättömällä tavalla.

Liiton varatoimitusjohtaja Timo Reina huomauttaakin, ettei kuntien palvelutoiminta voi pidemmän päälle rakentua velanoton varaan.

– Kuntatalouden syvät kestävyyshaasteet eivät ole kadonneet minnekään, vaan koronakriisi syventää niitä.