Keskustaryhmyri Kurvinen: Kaikkiin hallitusohjelman hankkeisiin ei ole enää varaa – ”Tämän ääneen sanominen ei ole kiilusilmäistä leikkaamista”

Kehysriihi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen korostaa, että hallitus keskittyi kehysriihessään suojelemaan suomalaisten terveyttä ja toimeentuloa.

Hänen mukaansa koronakriisin keskellä on selvää, ettei kaikkiin hallitusohjelmaan kirjattuihin hankkeisiin ole enää varaa.

– Tämän ääneen sanominen ei ole kiilusilmäistä leikkaamista. Se on realismia ja vastuuta yhteisistä veroeuroista, kun velkaa joudutaan nyt pakon edessä ottamaan miljardikaupalla.

Vaikka kirjauksista tinkiminen aiheuttaa tuskaa kaikissa hallituspuolueissa, Kurvinen uskoo, että tulevaisuuden askelmerkeistä päästään sopuun viimeistään ensi syksyn budjettiriihessä.

Kurvinen löytää rutkasti kehuttavaa historiallisen suuresta, yhteensä 4,1 miljardin euron suuruisesta lisäbudjetista.

– Terveydenhuollossa on ollut pulaa suojavarusteista. Vajetta korjataan nyt, jotta sekä hoitajia että hoidettavia pystytään suojelemaan paremmin. Varusteiden valmistusta Suomessa laitetaan liikkeelle.

Lisätalousarviossa osoitetaankin 600 miljoonaa euroa suojavarusteiden, laitteiden ja lääkkeiden hankintaan.

Lisäksi Kurvinen kiittelee panostuksia yritystoiminnan ja ihmisten toimeentulon turvaamiseksi.

– Suomen äkkistoppi on hankaloittanut sekä ihmisten arkea että toimeentuloa. Näitä ongelmia helpotetaan nyt yli miljardilla eurolla. Esimerkiksi palkatta lasta kotiin hoitamaan jääneitä vanhempia tuetaan rahallisesti.

Nyt jos koskaan työnantajat ja työntekijät ovat samalla puolella.

Kurvinen muistuttaa, että koronakriisin lasku on jaettava aikanaan mahdollisimman oikeudenmukaisesti.

Hän esittää, että asiasta olisi perusteltua päästä yhteisymmärrykseen yli hallitus-oppositiorajan, sillä epidemian aiheuttamaan laskua maksetaan pitkään.

Ryhmäpomon mukaan yhteiskunta tukee ”lähes ennennäkemättömällä” tavalla yrityksiä, jotta laajamittaiselta konkurssiaallolta ja suurtyöttömyydeltä vältyttäisiin.

Yritystoiminnan turvaamiseksi tarkoitettua apua lisätäänkin noin miljardilla eurolla.

– Nyt jos koskaan työnantajat ja työntekijät ovat samalla puolella. Samaa henkeä tarvitaan myös kriisin jälkeen. Talouden jälleenrakennus ja ylipäätään Suomen nostaminen takaisin jaloilleen onnistuvat vain yhteistyöllä niin työmarkkinoilla, politiikassa kuin laajemmin yhteiskunnassa. Viime vuosien vastakkainasetteluun ei tulevaisuudessa kerta kaikkiaan ole varaa, Kurvinen sanoo.