Kunta-alan lakko pääkaupunkiseudulla siirtyy kahdella viikolla

Uusi lakkovaroitus laajentaisi työtaistelut kymmeneen kaupunkiin
Kotimaa

Kunta-alan lakko pääkaupunkiseudulla siirtyy kahdella viikolla eteenpäin. Valtakunnansovittelijan toimisto ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) ilmoittivat, että työministeri Tuula Haatainen (sd.) on valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt lakkoa.

Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten kaupunkeja koskeva lakko alkaisi 3. toukokuuta ja jatkuisi 9. toukokuuta asti, ellei sopua synny sitä ennen.

Ammattiliitot JHL, Jyty sekä neuvottelujärjestö Juko ilmoittivat siirron jälkeen uudesta lakkoaallosta, joka alkaisi myös 3. toukokuuta. Viikon mittainen lakko alkaisi Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Jos kymmenen kaupungin lakko toteutuisi, olisi siinä mukana 81 000 kunta-alan palkansaajaa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala piti tilannetta vakavana.

–  On hyvä, että sovittelulautakunnan työlle saadaan lisää aikaa, Piekkala sanoi tiedotteessa.

Pääkaupunkiseudun lakon piirissä olisi noin 31 000 palkansaajaa, ja se koskisi muun muassa kouluja, päiväkoteja, kirjastoja sekä sosiaali- ja terveyspalveluita.

Kunta-alan palkansaajia koskevat työehtosopimukset umpeutuivat helmikuun lopussa, jolloin myös neuvottelut keskeytyivät. Sopimukset koskevat kaikkiaan yli 400 000:ta kunta-alan palkansaajaa.

Sopua uudesta työehtosopimuksesta haettiin ensin osapuolten kesken, sen jälkeen valtakunnansovittelijan johdolla. Työntekijäjärjestöt hylkäsivät Piekkalan sovintoesityksen maaliskuun lopussa. Viime viikolla työ- ja elinkeinoministeriö asetti sovittelulautakunnan ratkomaan kiistaa.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi liiton haluavan koko kunta-alalle palkkaohjelman ja euromääräisiä palkankorotuksia, jotka kohdistuisivat matalimpiin palkkaluokkiin.

–  Olemme valmiit etsimään sopua, mutta emme tyydy tähän mennessä tarjottuihin ratkaisuihin. Puolustamme tavoitteitamme myös työtaistelutoimin, koska ratkaisua ei muutoin tunnu löytyvän, Niemi-Laine sanoi tiedotteessa.